Zwolsche Badminton Club


Welkom bij de Zwolsche Badminton Club

opgericht 12 januari 1958
Wat is badminton?
dinsdag 12 mei 2009 14:19
In ons land is badminton een vrij jonge sport. Toch bestaat badminton hier ook alweer vanaf 1930. Echt populair is het pas na 1953 geworden, vooral door de inspanningen van de Nederlandse Badminton Bond, sinds kort overigens Badminton Nederland genaamd.

Vaak wordt badminton gezien als een spel voor op de camping, om gezellig op windstille avonden te spelen. Maar hoe leuk dat ook kan zijn, het is niet het echte spel. Wat op de camping wordt gespeeld, lijkt in zoverre op badminton dat er ook een shuttle en een racket aan te pas komen. De vele eigenschappen die badminton tot een volwaardige en alleszins respectabele sport maken, komen bij dat ‘balletje slaan’ echter totaal niet uit de verf. Daarbij komt dat ons klimaat zich moeilijk leent om badminton in de buitenlucht te spelen. Vaak horen we zeggen: ‘Oh, badminton… dat doen we wel even!’ In de praktijk pakt dat meestal heel anders uit.

Badminton moet je niet onderschatten. Het heeft zijn eigen spelregels, techniek en tactiek. Veel meer nog dan bijvoorbeeld straatvoetbal in relatie tot een echte voetbalwedstrijd is badminton weliswaar een zeer geschikte vrijetijdsbesteding, maar ook een volwaardige wedstrijdsport (en sinds 1992 een olympische sport), die veel van de beoefenaar eist. Het is veruit de snelste zaalsport, doordat met de lichte shuttle en het lichte racket via simpele polsbewegingen het hele veld kan worden bestreken. Wist je bijvoorbeeld dat een shuttle een snelheid van over de 300 km per uur kan halen? Badminton betekent constant in beweging zijn, voortdurend starten, lopen, afremmen, draaien, wenden en keren, terwijl je tegelijkertijd allerlei slagbewegingen moet maken; je hebt wellicht wel eens gehoord van drops, clears en smashes. Bovendien moet je zowel de shuttle als de tegenstander in het oog houden, zodat je zeer weinig tijd hebt om de hele situatie te overzien en bliksemsnel de ene beslissing na de andere moet nemen. Hiervoor is snelheid, behendigheid, maar ook een grote dosis uithoudingsvermogen, wilskracht en vooral concentratie nodig.

Badminton heeft zoveel in zich dat je op elk niveau aan je trekken kunt komen. Je hoeft heus geen superatleet te zijn om te kunnen badmintonnen. Met wat enthousiasme krijg je de beginselen algauw onder de knie. Dat kost al helemaal geen moeite als je lid wordt van ZBC. Daar heeft namelijk iedereen recht op training, het hele jaar door; kijk maar eens naar het hele rijtje trainers waarover we beschikken. Als beginner leer je in elk geval hoe je je racket moet vasthouden, hoe je moet serveren, wat de basisslagen zijn en welke spelregels er zijn. ZBC wil daarbij een vereniging zijn voor iedereen die van deze sport houdt: voor beginnende en gevorderde recreanten, maar ook voor spelers die elkaars krachten willen meten in competitieverband. Proef maar eens de vriendschappelijke en prettige sfeer rond het badmintonveld en je zult algauw uitkijken naar je wekelijkse speel-, trainings- of wedstrijdavond. Gewoon doen!