Zwolsche Badminton Club


Welkom bij de Zwolsche Badminton Club

opgericht 12 januari 1958
Badminton door de jaren heen
dinsdag 12 mei 2009 14:20

Algemeen wordt India beschouwd als de bakermat van het badminton, omdat daar het spel poona werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die ongeveer 50 km van Bombay ligt. Engelse officieren maakten in India kennis met het spel en introduceerden het vervolgens in Engeland. Omstreeks 1873 werd het intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. De naam van dat landgoed was Badminton, en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen staat vast dat men het spel toch ook in Europa al kende; vermoedelijk werd het onder verschillende namen beoefend.

Ken Davidson, een bekende Amerikaanse badmintonautoriteit die zich in de geschiedenis van het badminton heeft verdiept, kwam tot de ontdekking dat het spel zelfs al in de 12e eeuw in Engeland werd gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel ‘Jeu de longue plume’ al in de middeleeuwen. Er bestaat voorts een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een kleine racket en een soort shuttle werd gespeeld. Die shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus ‘pluimbal’ kunnen zijn.

In 1877 verschenen er spelregels in boekvorm van de hand van kolonel H.O. Selby in Karachi (India). Maar ondanks het feit dat er nu spelregels bestonden, werd het spel toch op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net.

Wereldorganisatie

In 1934 besloten negen landen om een internationale organisatie te stichten, de Internationale Badminton Federatie (IBF). Dat waren Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales. Er werd overeengekomen dat de IBF de absolute controle over het spel en de spelregels voor de hele wereld zou uitoefenen. De IBF is inmiddels uitgegroeid tot een echte wereldorganisatie, die het overkoepelend orgaan vormt van alle nationale bonden en daarmee de belangen van miljoenen enthousiaste badmintonspelers behartigt. Sinds 2006 heet ze Badminton World Federation (BWF).

Europese organisatie

Op 24 september 1967 werd in Duitsland de Europese Badminton Unie opgericht, waarin zich 11 bij de IBF aangesloten Europese landen verenigden. Dat waren België, Denemarken, (het toenmalige) West-Duitsland, Engeland, Finland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, (voormalig) Tsjecho-Slowakije, Zweden en Zwitserland. Op dit moment zijn er 27 landen bij de EBU aangesloten. Tot de taken van de EBU behoren onder andere:

  • het organiseren van de Europese kampioenschappen (deze worden om de twee jaar gehouden);
  • het organiseren van de Europese jeugdkampioenschappen (deze worden eveneens om de twee jaar gehouden, tussen de Europese kampioenschappen in).

In 2006 werd besloten om de EBU om te dopen in Badminton Europe Confederation (BCE), kortweg Badminton Europe.

Nederlandse organisatie

Op 15 november 1931 werd in Noordwijk de Nederlandse Badminton Bond (NBB) opgericht. Het aarzelende begin werd al snel onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Pas in oktober 1951 pakten enthousiaste badmintonliefhebbers de de draad weer op en daarmee begon een bloeiperiode voor het badminton in Nederland. Dat kwam ook doordat een paar jaar later speelgoedhandelaren en fabrikanten goedkoop badmintonmateriaal op de markt brachten. Doordat mensen voor een paar centen rackets en shuttles konden aanschaffen, ging badminton ‘de straat op’. De sport werd enorm populair; in straten en op pleinen, aan het strand en op campings zag je mensen ermee bezig. Logisch dat toen ook de Nederlandse Badminton Bond een ongekende groei doormaakte: ze was zelfs de snelstgroeiende sportbond van Nederland.

Sinds 1992 is badminton ook een officiële Olympische sport. De meeste mensen kregen dat eigenlijk pas door toen Mia Audina op de Spelen van Athene in 2004 in het enkelspel een zilveren medaille won. In ons land spelen op dit moment zo’n 57.000 mensen badminton bij circa 640 verenigingen die aangesloten zijn bij de NBB. Overigens is de NBB in 2010 omgedoopt in Badminton Nederland.