De derde wedstrijd: nieuws!

2 oktober 2022

Geen gedoe met de weg vinden vandaag; onze derde wedstrijd vindt gewoon thuis in onze eigen vertrouwde sporthal plaats. Een volle hal deze zaterdagmorgen: 5 jeugdteams en Ons Eerste, met al hun supporters een gezellige boel. Onze tegenstanders (Appoldro 1) zijn er mooi op tijd, dus we gaan gelijk goed van start; zoals gebruikelijk met de dubbels.

Luuk en Jeffrey gaan de baan op met Ralph en Kenneth, terwijl Vanja en Miranda hun tegenstanders (Kim en Roseanne) meenemen naar baan 3. Heel slim ontwijken zij zo op deze manier de donkere schimmen van baan 2. Maar goed, terug naar de herendubbel. Onze heren begonnen met druk leggen in het achterveld van de heren uit Apeldoorn. Dat pakte bij de start best ok uit. Maar helaas belanden zij na verloop van tijd meer in een aangeefmodus, waarin de druk steeds minder werd. Ralph en Kenneth deden hier hun voordeel mee en trokken de eerste set in 17-21 naar zich toe. De tweede set werd anders aangevlogen: onze heren bedachten nu juist meer het voorveld te gebruiken. Op zich een prima plan, maar er werd iets te strak aan vastgehouden, waardoor het spel iets te voorspelbaar werd. De tegenstanders hadden het juiste aanpassingsvermogen en trokken ook in de tweede set aan het langste eind. Met 15-21 is het eerste punt voor hen.
De damesdubbel werd, zoals gezegd, op de baan naast de heren gespeeld. Vanja en Miranda gaan ook hier weer scherp van start (11-5). Ze zitten lekker in hun spel; aanvallend, op tempo en alert op hoge ballen. Ook in de tweede helft komen Kim en Roseanne er niet tussen; met 21-13 gaat de eerste set overtuigend naar onze dames. In de tweede set kunnen de dames uit Apeldoorn beter mee in het gespeelde spel. Ze komen op een kleine voorsprong (9-11). Gelukkig weet onze Zwolsche duo het spel in de tweede set weer goed om te buigen en met 21-17 te winnen. Mooi om te zien!

1-1 na de dubbels: hmm, dit is niet nieuw..

Luuk gaat het duel van de eerste herenenkel aan tegen Kenneth. In de eerste set weet Kenneth Luuk steeds op het verkeerde been te zetten met zijn schijnslagen. Een lastig spel, waarin Luuk alle kanten op wordt gestuurd en het duidelijk lastig heeft. Met 9-21 gaat de eerste set naar Appoldro. In de tweede set ziet het spel er anders uit. Kenneth maakt wat meer fouten, waardoor Luuk meer kan sturen en de lijnen meer (en scherper) kan opzoeken. Of ligt de oorzaak andersom? Met 21-19 dwingt Luuk een derde set af. In de derde set komt het makkelijk ogende spel van Kenneth weer terug. Dit is zo’n speler waarbij je denkt “hoe komt het toch dat zíjn spel er zo makkelijk uitziet, terwijl ik me een slag in de rondte ren?” Helaas voor Luuk kan hij dit conditioneel (nog) niet bijbenen. Met 8-21 gaat dit punt naar onze tegenstander.
Miranda stapt de baan op met Roseanne om te starten met de eerste damesenkel. Ze is er na de dubbel al wel achter dat dit niet zo’n enkel wordt als vorige week. En dus een spel waarin behoud het belangrijkste is. Rustig rondspelen en de hoeken proberen te zoeken met een effectieve crossdrop of diepe clear. Maar als de shuttle ook maar even niet diep genoeg in het veld komt, wordt deze genadeloos door Roseanne om haar oren gesmasht. 8-11 wordt 16-21 en helaas ziet de tweede set er niet heel anders uit; 7-11 wordt hier 17-21. (Af en toe is het heel frustrerend nog niet aan te kunnen zetten, maar blijf het doel voor ogen houden: een mooie dubbel en mix neerzetten.)
Jeffrey neemt het op tegen Milan (hij valt vandaag in en speelt normaal in het tweede team, ook 4e divisie). Als je alleen naar de cijfers kijkt, lijkt het een makkelijk uitgemaakte zaak. Toch wordt hier een mooie enkel neergezet, ondanks dat de punten niet erg gunstig vallen (9-21). Zeker in de tweede set komt Jeffrey steeds meer in zijn spel. Hij weet meer en meer aan te vallen, maar de voorsprong is te groot. Met 12-21 wint Milan ook deze set en dus het 4e punt voor Appoldro.

Vanja speelt de tweede dames enkel, wederom op baan 3, tegen Francisca. De eerste set begint met een kleine achterstand (8-11), maar na een slok water is het ook zo weer gelijk (11-11). Vanaf dat moment gaat het gelijkop; de dames laten elkaar maximaal 2 punten uitlopen om die punten van weer in te lopen. Een eerste set met een spel van vooral spannende lange rally’s. Met 21-18 is het Vanja die aan het langste eind trekt. Hoe anders begint de tweede set. Francisca loopt snel uit (5-11). De service van Vanja wil niet meer binnen de lijnen vallen en de shuttle komt tijdens de rally’s niet meer diep in het veld. Francisca weet hier goed van te profiteren. Helaas voor ons kan Vanja het niet ombuigen en komt ze niet meer in haar spel. Na 13-21 in de tweede set, moet ook hier een derde set worden gespeeld. Na een kleine achterstand bij aanvang van de derde set, loopt onze dame bij de 7 punten weer uit; bij 11-8 wordt van zijde gewisseld. Vanaf hier wordt hier om elk punt gestreden. Puntje voor puntje wordt gespeeld, onder applaus van het publiek dat van beide zijden goed vertegenwoordigd is. 19-19.. Hoe zal het muntje vallen? De laatste smash wordt door de netrand tegengehouden. Met 19-21 valt het muntje net niet in ons voordeel.

1-5: geen winst vandaag, maar kunnen we de schade beperken in de mixen?

Luuk en Miranda nemen, zoals niet nieuw is, de tweede gemengd dubbel voor hun rekening en staan tegenover Kim en Ralph op de baan. Geen uitgebreid verslag van deze mix. Het duo uit Apeldoorn weet de gaten bij Zwolle te vinden en te gebruiken. Met 15-21 gaat de eerste set naar hen. In de tweede set weten Luuk en Miranda de gaten beter te dichten, maar blijft hun tegenstander een maatje te groot. (Oh nee, dat mocht ik niet zeggen van Luuk.)
Vanja en Jeffrey spelen, op de favoriete baan van vandaag, tegen Francisca en Kenneth. Van de eerste twee sets heb ik niet zoveel gezien, maar de standen laten zien dat het spannend was. 16-21 en 21-19, met een derde set tot gevolg. Het begin van de derde set laat niet anders zien: de koppels blijven dicht bij elkaar (11-8). Met aanvallend en snel spel, loopt Ons Eerste uit naar 16-12. Hun tegenstanders reageren alert en halen hen bij de 17 punten weer bij. Vanaf hier is het stuivertje wisselen: 18-17 wordt na een smash in het gat bij ZBC 18-18 en ook het volgende punt wordt op dezelfde plek gemaakt 18-19. De volgende aanval wordt geblokkeerd; het is weer gelijk. Appoldro pakt het volgende punt 19-20 en mag voor de wedstrijd serveren. Geen lange (en verdiende rally): de return gaat het net in. Helaas, 19-21.

En dat maakt 1-7. Geen eindstand om naar huis te schrijven. Maar goed we blijven optimistisch. We hebben duidelijke leerpuntjes; tactiek en afwisseling (in de dubbels), scherpte, snelheid, conditie en de tegenstander niet bij de 19 punten laten komen. Als dat geen weg naar boven beloofd, dan weet ik het ook niet meer.

We sluiten de wedstrijd af met een hapje en drankje in de kantine, proosten op de overwinning van onze tegenstander en wensen hen daarna nog een goed weekend. We kletsen nog even, helpen met opruimen en gaan nog even van de rest van het weekend genieten voor we maandag weer hard aan de slag mogen op een weg naar boven.

Voor de oplettende lezer: wat was dan het nieuws van deze wedstrijd? Onze nieuwe kleding is geleverd! Vanaf vandaag spelen we in een verfrissend ZBC-tenue.