5 redenen om absoluut niet aan vrijwilligerswerk te beginnen.

24 oktober 2020

Over het algemeen begin je al te puffen bij het woord ‘vrijwilligerswerk’. We zijn al zo druk! Gezond eten, werk, studie, het houdt niet op! Nee hoor, ik ben echt al druk zat.

Maar wat als je het toch doet? Is vrijwilliger zijn echt zo beklemmend en te veel?

5 redenen om niet aan vrijwilligerswerk te beginnen
Het is niet moeilijk om te bedenken waarom je geen vrijwilligerswerk wilt doen:

  1. Ik ben al druk zat, ik heb daar geen tijd voor!
  2. Ik besteed de tijd liever aan een hobby, wanneer is dat voor het laatst dat ik dit gedaan heb?!
  3. Het zou toch wel leuk zijn als ik er iets voor terug krijg.
  4. Dan gaan mensen weer dingen van mij verwachten, pff.
  5. Ja, daar ga je, je zit er zo aan vast!

Nee. Hier zit absoluut geen ruimte meer om er nog enthousiast over te worden. En wat als je het gewoon doet, is het echt zo erg? Vandaag deel ik met jullie mijn ervaringen.

Enthousiasme
Via het enthousiasme van Ton kwam ik in de communicatie commissie terecht. Nooit had ik er bewust over nagedacht dat de club aangestuurd wordt door een (vrijwillig) bestuur en dat er mensen zijn die (vrijwillig) zorgen dat er dingen gedaan kunnen worden! Toernooien voor de kinderen, speelavonden voor de volwassen maar ook de shuttle kast open maken en veilig afsluiten zodat er überhaupt gespeeld kan worden. Nee, eigenlijk had ik geen idee.

Omdat ze iemand nodig hadden in de communicatie commissie sprong ik bij. Een beetje facebooken, instagrammen, ach, dat deed ik toch al, een account erbij is prima.

Verwachtingen
Samen met 2 anderen zijn wij nu officieel lid van de CC. Hardop uitspreken dat ik dit wel wou doen was denk ik de grootste stap die ik moest zetten.
In mijn hoofd zat ik ergens aan vast maar in praktijk is dit helemaal niet zo. Ik had verwacht taken te krijgen maar uiteindelijk zijn er meer ideeën waar iets mee gedaan kan worden. Ik werd enthousiast en pakte verschillende dingen op. Soms wat op facebook, dan weer iets voor op het bord in de sporthal. In praktijk blijven er soms ook dingen liggen en dat is geen ramp. We doen wat we leuk vinden en soms ook wat gewoon even moet gebeuren. Alle verwachtingen leggen we onszelf eigenlijk op… Gelukkig zijn we hier ons goed van bewust.

Tijd en hobbys
Het afgelopen jaar was ik erg druk met werk. Ik had 3 banen en dat koste veel energie, hierdoor was mijn bijdrage als vrijwilliger ook heel verschillend. Soms deed ik iedere week wel iets en soms een paar weken niets.

Op dit moment schrijf ik dit stukje, wat eigenlijk niets voor mij is. Het is mij gevraagd en ik wou het wel proberen. Het verbaasd me hoeveel energie ik soms krijg om zulk soort dingen dan toch te doen. Ik vind het leuk om iets op te bouwen. Elkaar helpen werkt aanstekelijk.

Eigenlijk is het juist heel simpel
Vrijwillig werk doen betekent dat je energie investeert in activiteiten waar je enthousiast over bent of wordt, en er dus weer energie voor terug krijgt.

Ik vond het leuk om een stukje te schrijven en ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Groetjes Laura