Ons Eerste – deel 9

23 februari 2022

Na een onstuimig weekend dan hierbij het negende en al weer één na laatste wedstrijdverslag van dit seizoen. De restjes van Eunice razen nog over ons land, maar het heeft Ons Eerste en haar tegenstanders er niet van weerhouden om deze zaterdagochtend naar de ZBC-hal te komen en de sportieve confrontatie op te zoeken. Fijn om te zien dat iedereen ongedeerd is gebleven en dat de grootste schade, naast wat schrik, een weggewaaide deurmat lijkt te zijn. Maar goed, iedereen staat op de baan als ik -nog altijd trager dan ik wil zijn- tijdens de eerste sets van de dubbels binnen kom wandelen. Ja, jullie lezen het goed: het wandelen gaat traag, maar wel steeds wat beter.

Ok, dan naar de teams: Ons Eerste speelt vandaag tegen Zeewally 1. Op papier kan het verschil niet groter zijn: de koploper (met een wedstrijd meer gespeeld niet helemaal eerlijk, maar hé de wens is de vader/moeder van de gedachte) tegen de hekkensluiter (nou ja, niet helemaal als je het teruggetrokken team van Hellas meerekent). Zeven november wonnen we met ruime cijfers is het toen koude Zeewolde. Maar ja, zal dat nu weer het geval zijn? Tegen een team met 7 spelers, kun je dat nooit met zekerheid zeggen. En dan laat ik voor het gemak maar even achterwege dat blessures heel vervelend roet in het eten kunnen gooien..

De dames komen het eerste na de eerste set van de dubbel de baan af: 21-19. Het lijkt er op dat Vanja en Amy een spannende set hebben gespeeld tegen Mariska en Rianne. Of moest ons duo elkaar even weten te vinden? Ik durf het niet te zeggen, want ik heb alleen de laatste paar punten gezien en met twee andere duo’s op de baan hebben we niks aan de statistieken van de vorige wedstrijd. Ze gaan in de tweede set in ieder geval aanvallend van start, ook al verwacht je dat misschien niet met de vele hoge services die geslagen worden. Ze komen op een voorsprong van 11-5 en zitten niet alleen strak op het netspel, maar geven hun tegenstander ook geen ruimte om dichterbij te komen. Met 21-8 gaat deze set overtuigend naar Zwolle.

Dan de heren: ook Luuk en Jeffrey zijn al ver in de eerste set als ik binnenkom. Zij spelen de herendubbel tegen Daniël en Lucas en komen met 21-17 van de baan na de eerste set. Onze heren gaan met goed vertrouwen de tweede set in. Met 11-9 halverwege beginnen ze met een kleine voorsprong en de overtuiging groeit (uiteraard delen we die, solidair zoals wij zijn). Terecht blijkt: met 21-16 gaat ook de tweede set naar onze vaste herendubbel.

2-0: tijd voor de enkels. Wat krijgen we vandaag voor moois te zien? Want let op: jullie zijn niet de enigen vandaag. Er spelen nog drie jeugdteams in de hal. En niet alleen zij, maar ook jullie hebben weer trouwe supporters langs de baan!

De heren zijn nog aan het spelen als Vanja de baan op gaat voor de eerste dames enkel. Heel verrassend neemt ze het vandaag op tegen Julia. Hmm, speelde ik daar in Zeewolde niet tegen? Ah, ze hebben de namen op het wedstrijdformulier gezien en hebben ingezet op de tweede enkel. Dat deze veronderstelling inderdaad de toegepaste tactiek is blijkt wel enigszins uit de standen. Vanja trekt de eerste set met slechts 3 tegenpunten naar zich toe (21-3). Julia heeft moeite met het rondspelen van Vanja en komt in de tweede set met 11-1 achter. Er worden geen lange rally’s gespeeld en de wedstrijd komt met 21-3 dan ook vrij snel ten einde.

Luuk neemt zoals gebruikelijk de eerste herenenkel op zich en neemt het op tegen Frans. Ook hij krijgt niet dezelfde heer tegenover zich. Maar Frans speelde niet bij de uitwedstrijd, we moeten dus even geduld hebben om te zien hoe dit uitpakt. Ook hij begint met de zeer riante voorsprong van 11-3. Maar Luuk let op, blijf bij de les; maak de punten wel af als je daar de kans toe krijgt! Gelukkig is de voorsprong groot genoeg, maar de scherpte lijkt wat te zijn verdwenen. Met 21-13 weet hij de set te eindigen en is het tijd om even wakker geschud te worden. Je wilt toch wel winnen he? Niet te lief en houd Frans diep in het achterveld. Weer bij de les gaat Luuk het veld weer op. Wat gebeurd er nu? Luuk zit bij een stand van 7-5 op zijn knieën in het veld. Met de shuttle naast hem.. Geen blessure, maar hij gaat toch niet echt door de knieën voor zijn tegenstander? Hij loopt weer uit naar 11-6, maar Frans haalt deze voorsprong bij de 13 punten weer mooi in. Het gevaar ligt vooral aan het net en dat ziet Luuk ook in. Hij zoekt de diepte van het veld weer op en loopt weer uit. Met 21-16 is ook dit vierde punten voor ZBC.

Amy staat wat gespannen langs de lijn. Ze speelt tegen Mariska, de eerste dame van Zeewally. De dame tegen wie ze ook in Zeewolde speelde. De partij die ze toen in een spannende driesetter verloor. En dus is ze zenuwachtig. We stellen haar gerust: kop op, je bent enorm gegroeid dit seizoen! Houd het simpel en laat je niet gek maken. Je kunt het! Wat spelen deze dames een onwijs spannende eerste set. Amy staat halverwege met een puntje voor (11-10), maar de dames zijn heel erg aan elkaar gewaagd en lopen niet veel bij elkaar uit. 15-12, wordt 16-14 en 16-16. Ze loopt weer iets uit naar 18-16, maar wordt weer bijgehaald 18-18. Daar pakt Mariska twee punten en wordt het toch wel lastig. Aan doorzettingsvermogen ligt het niet; het wordt 20-20. Met een lokkertje van Amy weet Mariska het nog niet te eindigen en wordt het 21-21. Wat wordt hier gewerkt door beide dames. Het zijn lange rally’s, waarbij veel meters gemaakt worden. Ik ben even kwijt hoeveel setpoint Amy heeft weten te passeren en Mariska had het resultaat ongetwijfeld graag anders gezien, maar beiden zijn wel toe aan het einde van deze set. Na 23-21 is het even rust. De tweede set gaat eigenlijk vrijwel op dezelfde manier; hard werken en veel meters maken. Bij de 16 punten komt het wederom gelijk. Beide dames zijn moe. Helaas maakt Amy hier net een paar kleine foutjes (netrandje, tramrails) op rij en komt ze met 16-20 achter. Deze keer geen lange inhaalslag. Mariska maakt het af; 16-21 en daar komt ook nu een derde set. Beide dames zijn echt moe en spelen op doorzettingsvermogen. Amy weet steeds een paar punten meer te pakken. Bij 11-5 wisselen ze van kant. 15-7 wordt 16-10 en 18-11. Met wat aanmoediging vanaf de zijlijn weet ze de laatste energie uit haar tenen te halen en de set met 21-14 te beëindigen. Misschien laat deze stand de strijd in de derde set niet zo zien, maar beide dames wordt tekortgedaan als dat niet gemeld wordt. Petje af!

Inmiddels staat Jeffrey ook op de baan voor de tweede herenenkel tegen de heer die eerder tegen Luuk speelde; Lucas. Jeffrey begint, zoals eigenlijk wel vaker, met een kleine achterstand (8-11). Even kijken hoe de tegenstander in elkaar steekt, welke spel hem wel en niet ligt; waar liggen de gevaren en waar juist de kansen? Bij 16 punten komt het gelijk en begint Jeffrey in zijn spel te komen. Er wordt scherp gespeeld, door beide heren. Maar het versnellen in de verdediging geeft onze heer een mooi voordeel. Lucas wordt er meerdere malen door verrast en kan zijn aanval niet doorzetten. Met 21-19 is de eerste set gespeeld. De kleine achterstand bij de start in de tweede set wordt veel eerder ingelopen dan in de eerste set. Halverwege is de voorsprong al te pakken (11-7). Nu nog volhouden. Ondanks het genadeloos afstraffen van te hoge netdrops, komt Lucas in deze set niet echt dichterbij. Met 21-17 haalt Jeffrey het volgende punt binnen.

6-0: een heel rijke voorsprong. Kunnen we dit uitbouwen in de favoriete partijen die nog gaan komen? De mixen zullen het uitwijzen.

Vanja en Jeffrey spelen de eerste gemengd dubbel tegen Rianne en Frans. De eerste set begint redelijk gelijk op, maar in de tweede helft loopt ons duo vrij snel uit. Vanja legt aan het net de nodige druk en zit er scherp tussen, terwijl Jeffrey vanuit het achterveld regelmatig versneld. Met 21-13 winnen de ze eerste set. In de tweede set wordt dit spel eigenlijk voortgezet. Er worden mooie rally’s en zeker ook scherp gespeeld, maar Rianne en Frans komen niet in de buurt. Met 21-12 zijn Vanja en Jeffrey simpel gezegd gewoon te sterk.

Amy en Luuk nemen het in de tweede gemengd dubbel op tegen Julia en Daniël. Amy heeft inmiddels weer genoeg energie opgedaan om een mooie partij met Luuk neer te zetten. Want dat is wat ze doen. Ze spelen een verrassende combinatie tussen een dubbel en een mix, waar de tegenstanders geen antwoord op weten. Amy achter? Luuk aan het net? Wat gebeurt hier? Effectief is het zeker, want er worden geen lange rally’s gespeeld en de wedstrijd wordt met 2x 21-10 verrassend snel afgesloten.

En daarmee zijn alle 8 de partijen gewonnen: 8-0 dus. Een fantastische zege!

Tijd om te douchen en een drankje met een (borrel-)hapje te doen en even bij te komen. Rust is het team voorlopig nog even gegund, want de volgende en laatste wedstrijd is pas over 3,5 week. Geniet van de vakantie en tot woensdag 16 maart, 19:30 uur in de ZBC-hal!