De tweede wedstrijd: zoeken naar de juiste weg..

25 september 2022

Jeetje wat begint deze zaterdag vroeg! Strak volgens planning stapt Vanja om 07:01 uur bij mij in de auto, om door te rijden naar Jeffrey die we 12 minuten later oppikken. En ja hoor, ook de weg naar Olst is goed te vinden: om 07:36 uur staan we bij Luuk voor de deur. Vanaf dat moment beginnen we wakker te worden, wordt er ontbeten en ontstaat er wat discussie over de juiste (snelste) weg naar Gaanderen. Ik heb het ook niet verzonnen, maar Luuk houdt vol dat zijn mapsie het beter weet dan de navigatie in de auto. Dus in plaats van links, gaan we rechts en andersom. Snelwegen worden verruild voor hobbelweggetjes, 60 km/u-zones en drempels. Maar eerlijk is eerlijk: we lopen in en komen dan wel weer volgens de oorspronkelijke planning om 08:45 uur aan in Sportcentrum de Pol, waar we worden verwelkomd door de spelers van Poona GBC1. Nog even tijd voor een warming-up en dan gaan we van start.

We hebben een wisselbaan (spelen we daarom zo vroeg?), maar kunnen wel met beide dubbels beginnen. Jeffrey en Luuk nemen het op tegen Rik en Sander. Ze beginnen de eerste set goed, maar het aanpassingsvermogen van de tegenstander is iets groter (vooral sneller) dan dat van onze heren. De dubbel gaat in 21-11 en 21-8 naar de heren uit Gaanderen. Zoals Jeffrey en Luuk zelf zeggen: werk aan de winkel!
Vanja en Miranda staan op de baan tegenover Demi en Lotte. Zij kunnen lekker en vertrouwd aanvallend van start en weten de eerste set met overtuiging binnen te halen. Zo maken ze van 5-11 in de rust een 7-21. In de tweede set weten de dames van Poona elkaar wat beter te vinden en krijgen we echt een ander spel te zien (10-11). Gelukkig kunnen onze dames dat in de tweede helft van de set weer bijsturen en winnen zij deze partij (17-21).

1-1: een herkenbare weg

Luuk neemt de eerste herenenkel weer voor zijn rekening en treft hier Sander aan. Een heer die heel ontspannen oogt en heel solide speelt. Hij legt Luuk een vrij snel spel op, met een druk in het achterveld waardoor rondspelen erg lastig wordt gemaakt. Luuk krijgt de shuttle niet ver genoeg het veld in, wat Sander genadeloos weet af te straffen. Met 21-9 en 21-6 gaat de partij naar Poona.
Van Jeffrey zijn enkelpartij heb ik niet heel veel gezien (omdat ik zelf het veld op mocht). Hij nam het in de tweede herenenkel op tegen Rik. Volgens eigen zeggen was het Jeffrey zijn slechtste wedstrijd ooit. Maar ja, we hebben op de weg hierheen toch ook bewezen dat we er met hobbelwegen kunnen komen? Helaas, ik was iets te optimistisch: het vlakke spel van Rik weet Jeffrey van het pad te brengen. Met 21-7 en 21-9 gaat ook deze enkel naar het thuisspelende team.
Intussen is ook Miranda begonnen met de eerste damesenkel, die zij speelt tegen Lotte. (Stiekem moet ik toegeven dat ik het wel een beetje spannend vind om voor een enkelpartij het veld op te gaan.) Met het vaste voornemen om vooral rustig aan te doen en maar zien hoe ver we komen, is het ineens 9-11. En die ontspannen instelling, draagt bij aan mooi en relaxed rondspelen. De eerste set wordt met 18-21 gewonnen. Lotte komt de tweede set beter in haar spel. Ze weet een voorsprong te pakken (11-7) en deze uit te breiden (21-14). Ook de eerste helft van de derde set, is Miranda het spoor nog een beetje bijster. Nou ja, het lef ontbreekt (en dat mag). Met een achterstand van 11-4 lijkt het een verloren strijd. Maar hé, niet alles is wat het lijkt en wegen zijn soms onvoorspelbaar. De ontspanning keert weer terug en dat zorgt voor de nodige spanning bij Lotte. De ruime voorsprong is bij 17 punten ineens verdwenen. Zit het er dan toch in? 17-17 wordt 19-19. De laatste twee punten vallen uit (ja, ik doe het echt zelf) en daarmee gaat de partij naar Poona. Van niet gedacht te spelen naar bijna een driesetter winnen; het contrast kan niet groter zijn.

Vanja heeft even moeten wachten, maar gaat ook de baan op en speelt de tweede damesenkel tegen Demi. De dames zijn aan elkaar gewaagd en het is duidelijk dat geen van beiden het cadeau zal krijgen vandaag. De eerste set begint gelijkwaardig (9-11) en ook in de tweede helft blijven de dames dicht bij elkaar. Met 21-17 weet Demi de eerste set te winnen. In de tweede set weet Vanja weer meer grip op het spel te krijgen. De kleine voorsprong (7-11) wordt met behulp van stabiel spel uitgebouwd naar 13-21. Een derde set is nodig om het punt binnen te halen. De derde set begint weer zoals de tweede geëindigd was: met 4-11 wordt er van kant gewisseld. Demi weet zich te herpakken en loopt in. Er begint weer iets te knagen. Vanja, probeer jouw eigen spel te blijven spelen. Maar gaat dat ook tegen een tegenstandster die steeds dichterbij komt? Helaas, vandaag niet. Met 21-18 kunnen we dit punt niet bijschrijven.

5-1: kan er nog iets bij in de mix?

Luuk en Miranda nemen het in de tweede gemengd dubbel op tegen Lotte en Rik. De eerste set is het Zwolse duo een beetje zoekende naar de zwakke plekken van hun tegenstanders. Rik heeft een lastige service, met veel schijn en afwisseling. Verder wordt er strak gespeeld en is er geen ruimte voor foutjes. De eerste set gaat met 21-11 naar onze tegenstanders. En toch zit er meer in. Ze weten elkaar weer te vinden en gebruik te maken van elkaars sterke eigenschappen. Er wordt tactisch beter gespeeld en dat heeft effect. Met 15-21 wordt de tweede set binnengehaald en volgt de derde driesetter. De eerste helft van de derde set gaat het vrij gelijk op. Maar na wat verwarring gezaaid te hebben bij het duo uit Gaanderen, weten zij hun posities anders (effectief) te verdelen en wat meer grip op de partij terug te krijgen. Met 21-16 komen Luuk en Miranda net iets te kort.
Jeffrey en Vanja staan inmiddels ook op de baan tegenover Demi en Sander. Van de eerste set van deze eerste gemengd dubbel heb ik niet veel gezien; aangezien dit gelijk met de tweede mix gespeeld werd. De set gaat met 13 tegenpunten naar onze teamgenoten. In de tweede set worden er veel lange rally’s gespeeld. De aanval wordt over en weer van elkaar overgenomen, maar het valt op dat Demi en Sander een goede verdediging hebben. Dat het lastig is om daar door te komen, blijkt wel. Met 21-17 gaat de tweede set naar Poona. Ook hier dus een driesetter. Jeffrey en Vanja zijn niet van plan om zich gewonnen te geven en gaan de strijd aan. Ze spelen heel scherp en het wordt steeds stiller in de zaal. Iedereen zit muisstil te kijken naar deze mix. Met 6-11 wordt er van kant gewisseld. De rally’s worden korter, de aanval wordt snel ingezet en er wordt gevarieerd gespeeld. Het eerste gemengd dubbel van Poona komt er niet meer tussen. Met 10-21 is ook het laatste punt bepaald.

En zo wordt het 6-2.

Wederom een wedstrijd met verbeterpunten, maar toch zeker ook met opstekers! We drinken nog even met z’n allen wat na, komen er achter dat ze bij uitzondering zo vroeg beginnen (in verband met een aansluitend handbaltoernooi), voor we weer aan een creatieve terugreis beginnen. Ook hier bleken de navigatiekunsten van Luuk weer erg nuttig (om de file te omzeilen). Iedereen is weer veilig en wel thuisgekomen en mag met voldoende meters in de benen even bijkomen van de wedstrijd (en de vroege wekker). Volgende week gewoon weer thuis!