Flits BC uit: Mixed Feelings

23 november 2021

In de ochtend voor de wedstrijd zocht ik koffie én inspiratie bij de scan-chick van ZBC. De scan-chick van ZBC!? Even uitleggen, een soort mascotte, veelal een aantrekkelijke dame die met een vriendelijke glimlach toeziet op de geldigheid van de QR-codes. Als het beeld nog nu onduidelijk is neem dan Jessica in gedachten en vul de rest zelf in... Enfin Willemiek was resoluut, plastic of geen plastic, geen gezeur, je past spel maar aan en zorg dat je de single wint. Oké, helder da’s klare taal.

Vlak voor de wedstrijd keken Sander en ik naar de persconferentie van het Sinterklaasjournaal. Het belangrijkste nieuws was echter al uitgelekt. Het komt erop neer dat we ons aan de basisregels moeten houden, op gepaste afstand naar de Sint zwaaien, veel liedjes zingen en de pepernoten netjes opvangen. Alleen wanneer deze regels worden gerespecteerd kan er in elke schoen een cadeautje worden gezet. Ondanks het huidige gebrek aan cadeautjes is het doel om uiteindelijk alle lege schoenen te voorzien van een cadeautje!!

Met de persconferentie nog vers in het geheugen vertrokken we van huis. Bij de ZBC hal verkasten Karen, Lisa en ik naar de auto van Arjen en gingen we oostwaarts richting Wierden. Het was weer een gezellige bende in Arjens bolide. Zo weten we nu dat Lisa graag een vitale levenslustige man aan haar zijde wil hebben. Maar vrijgezellen mannen van Nederland pas op! Wanneer Lisa de 50 nadert bestaat de kans dat je zomaar wordt ingeruild voor een jonger (vitaler) exemplaar. Het mag duidelijk zijn, onze Lisa is nu al bekend met het ‘toy-boy’ principe! Go Lisa, go Lisa, go Lisa!! Ja, Lisa altijd oppassen wat je zegt tijdens een autorit. Voor je het weet staat het in het verslag én je kent mij, ik geef er graag een eigen draai aan. Even later ging het over social media en ‘Volgmania’. Vrij briljant hoe het vloggen in deze TV-serie op de hak wordt genomen, vooral de productreviews zijn hilarisch. Een kleerhanger als boemerang, een paraplu als boodschappentas, je moet het maar verzinnen! Toeval of niet maar Karen deed bij aankomst in Wierden een duit in het zakje door zelf het mondkapje (als haarelastiekje) te reviewen. Dit was uit nood was geboren omdat onze dame haar winnende haarband was vergeten. De positieve punten van het mondkapje (als haarelastiekje) zijn: (1) een hygiënisch product en (2) de fijne multiverpakking waarin het wordt aangeboden. De minpunten zijn: (1) het gevouwen materiaal tussen het elastiekje moet voor gebruik worden verwijderd en (2) een wat saaie ziekenhuisachtige uitstraling! De haarband was echter niet het enige dat Karen was vergeten, gelukkig waren de sportschoenen en het ZBC-shirt in ieder geval wel in de tas terecht gekomen!

De scan-chick in Zwolle stond in schril contract met de scan-douanier die in Wierden toezicht hield. Geen elegant geklede dame die in een verleidelijke pose de controle uitvoert, géén Jessica, ik had me er nog zo op verheugd! We moesten het doen met een man op leeftijd die al zittend achter een tafeltje stoïcijns de verplichte handelingen verrichtte. Het tonen van de QR-code was onvoldoende, met een nors gezicht werd naar de legitimatie gevraagd. Pas na het tonen van de legitimatie werd de toegang verleend, maar goed we waren binnen.

De hal in Wierden bestond uit 7 banen met een tribune! Tot onze verbazing heeft de club maar liefst 12 teams waarvan er 4 een thuiswedstrijd speelden, ofwel bijna 2 banen per team. Tot Sanders verbazing speelde Daan van BCA Amersfoort ook een uit wedstrijd, beide heren geven zaterdag ochtend jeugdtraining in Amersfoort. Landelijke jeugd was ook vertegenwoordigd in Wierden, met verbazing keek ik naar het sterke spel van een 14-jarige meisje en een 16-jarige jongen die klaarblijkelijk in de Nederlandse selectie spelen. Langzaam maar zeker begin ik in te zien dat pas na je 30ste starten met badminton wellicht ook nadelen heeft.

Hoe verging het de leden van ’t Vlaggenschip op de baan?! Een voordeel van met drie man naar een uitwedstrijd gaan is dat je tussen het spelen door echt de tijd hebt om naar de partijen van het team te kijken (al leidt het spel van al die getalenteerde spelers om je heen wel onmeunig af).

De wedstrijd werd geopend met het herendubbel, na het 19-21 verlies vorige week in de derde set waren de gebroeders dus niet meer ongeslagen en daarmee verdween een groot deel van de motivatie, de echte wil om te winnen ontbrak. Tegen Thijmen en Koos kwamen we nog met 12-8 voor maar daarna lukte vrij weinig, Koos was ons de baas en we waren onvoldoende bij machte om Thijmen onder vuur te nemen. Na 17-21 en 20-22 dropen Sander en ik weer af, gaat echt helemaal nergens over.

De dames boden meer weerstand, tegen Gerrie en Berdien werd de eerste set verloren met 16-21 maar in de tweede set waren de rollen duidelijk omgedraaid 21-14! In de derde set ging was het onoverwinnelijke gevoel helaas weer ver te zoeken, de set ging met 12-21 naar de thuisspelers. Dames, zonde maar het biedt aanknopingspunten voor de thuiswedstrijd!

In de kleedkamer was het plan gesmeed om Arjen als eerste heer te laten aantreden in de hoop dat Guido dan wellicht een puntje kon pakken als tweede heer. Het was een oneerlijke strijd, door het gebrek aan banen kon Arjen zich niet inspelen en begon hij koud tegen Thijmen die er al een dubbelpartijtje erop had zitten. In de eerste set miste Arjen de controle over de shuttle volledig, Arjen kampte met dezelfde problemen als Sander en Guido, geen eer aan te behalen 6-21. In de tweede set ging het iets beter maar de shuttle bleef maar raar van het racket springen. De shuttle in het spel houden was voldoende voor Thijmen om de fouten ‘af te dwingen’ 12-21.

Het was Lisa die ’t Vlaggenschip vlot trok. In een spannende eerste set trok onze snelle dame tegen Dianne aan het langste eind 21-19. Met de hartslag hoog in de keel was de ontlading groot maar het vertrouwen op de goede afloop was nog ver te zoeken. Tijdens de pauze werd het standaard ‘comfort-Lisa-pakket’ uit de kast gehaald. Voor de service een paar maal rustig en diep ademhalen, lekker de hoge slagen in het achterveld spelen, af en toe een dropje spelen en je snelheid doet de rest. Precies op deze wijze werd de tweede set overtuigend binnen gehaald 21-10.

Als tweede heer zag ik de bui alweer hangen, een zware partij tegen Koos. Maar soms zit het mee, niet Koos van de dubbelpot maar Mark liep mij op de baan tegemoet!! Ik hield mij aan de opdracht van Willemiek en was bij machte om mijn standaard speelwijze te negeren en iets anders te doen 21-15. Ook in de tweede set wist ik de shuttle binnen de lijnen te houden (én da’s dus gewoon écht heel knap) 21-11. Enough said, mission accomplished.

Voor aanvang van haar pot smeedde Karen een geniepig plannetje, ‘ik ga twee keer als eerste de 21 halen!’. Kijk, een geniale kijk op de zaken daar zal Berdien niet van terug hebben, of toch wel!? De eerste set leek van Karen af te lopen maar bij 12-17 scoorde onze vedette ineens 7 punten op rij en ineens stond het 19-17, twee dropjes vielen net verkeerd en het werd 19-19, 20-20, 21-21 en toen viel het doek 21-23, zonde! Tsja, Karen je haalde als tweede de 21 in deze set... Tijdens de pauze een kleine tip kunnen gegeven maar het gameplan was correct, korte rally’s en risicovol blijven spelen en de bijbehorende fouten voor lief nemend. De tweede set leek veel op de eerste set, ook nu kwam Berdien weer voor. Nog eenmaal stroopte Karen haar mouwen op en kwam ze terug van 16-20 tot 19-20 maar toe ging het alsnog mis, balen 19-21!! Maar een mooie pot om te zien, hulde voor het spel en aan het mondkapje heeft het niet gelegen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nou ja, met een 4-2 achterstand lagen we al ver voor ten opzichte van het standaard verlies van 7-1, eigenlijk zaten we al op rozen. Maar zou er wellicht nog een gelijkspelletje in kunnen zitten!? Om gelijk alle spanning eruit te halen, nee! Arjen en Karen wisten het niet klaar te spelen tegen Koos en Gerrie. De eerste set ging met 10-21 verloren en in de tweede set kwamen Arjen en Karen snel met 0-4 achter. Ze  wisten het nog bij te halen tot 7-7 maar daarna sloegen Koos en Gerrie een gaatje dat niet meer kon worden gedicht 16-21.

De wedstrijd van de avond was ontegenzeggelijk de mix van Sander en Lisa tegen Dianne en Mark. In de eerste set werden de dames aan het net gemeden en bleek Mark de stabielere speler vanuit het achterveld 18-21. Tijdens het intermezzo sprak ik mijn broer streng doch rechtvaardig toe ‘zoek de vrouw op aan het net!!” Een koekje van eigen deeg want dit was precies de gouden tip die mij vorige week werd ingefluisterd. Sander hield zich in de tweede set aan het strijdplan, de dames aan het net werden flink aan het werk gezet. De set ging met 21-11 soepel naar de onzen. Een zinderende derde set volgde, door een tactische omzetting was Dianne in de derde set een stuk effectiever aan het net waardoor beide teams erg aan elkaar gewaagd waren. Bij 11-8 in het voordeel van Sander en Lisa werd er van kant gewisseld, vijf punten later stond het weer gelijk 12-12. Ondertussen hield ik al kijkend vanaf de tribune Willemiek en Oleg op de hoogte van de ontwikkelingen, vandaar de accurate verslaglegging van de punten. Op 15-17 hadden de thuisspelers een klein gaatje geslagen, het werd 16-18, 17-19 en zelfs 17-20. Het eerste matchpoint werd overleefd en de service werd teruggehaald. Op 18-20 serveerde Sander op Dianne, uiteraard kon Sander het niet nalaten om een flik-service te proberen. Hoe vaak heb ik niet gezegd dit niet te doen aan het einde van een spannende set, aangezien ongeveer 50% van de pogingen buiten de lijnen belandt. Maar warempel hij viel binnen 19-20, de korte service op Mark verliep goed en Lisa was alert 20-20! Nice, oké weer serveren op Dianne, nu geen onnodige risico’s nemen gewoon op de dame serveren en kijken wat er gebeurt. Maar ja, dan ken je Sander nog niet, weer een flik-service, ja nu dus wel uit, houd die 50% vast hè! Nu is Lisa onnodig onder druk gezet, maar gelukkig kan je tegenwoordig wel bouwen op Lisa. De service van Mark wordt strak langs Dianne geretourneerd waarna Mark zich verslikt in de dreigende Lisa aan het net 21-21! De service van Lisa op Mark is goed maar nu is het Sander die zicht verslaat in het achterveld, 21-22. Dianne serveert wat hoog op Sander en Sander legt direct druk op Mark, de shuttle vliegt hoog naar de buitenzijde van het achterveld. Sander ziet het goed en laat de shuttle uit gaan… Totdat hij vlak voor tijd besluit om de shuttle toch nog te slaan, in een uiterste inspanning probeert hij de shuttle te raken maar hij mist én de shuttle valt naast de lijn 22-22! De poppen aan het dansen! Een korte service van Sander volgt en Lisa staat haar vrouwtje aan het net 23-22! Na vier matchpoints overleefd te hebben kan de wedstrijd worden binnengehaald. Met de nadruk op ‘kan’ want is het niet veel te spannend om nu al te stoppen 23-23!? Op 23-24, het vijfde matchpoint, serveert Dianne weer op Sander en weer volgt er een mooie rally, Mark lijkt het winnende punt binnen te slepen en slaat langs Lisa een strakke bal langs de lijn op de backhand van Sander. Sander is in problemen, Mark doet intuïtief een stapje naar voren en Sander weet al duikend de shuttle over Mark heen te spelen 24-24!! Weer een spannende rally volgt, de shuttle wordt in het net geslagen, aan Lisa de eer om de wedstrijd uit te serveren. Lisa haalt diep adem en levert een strakke service af even later kunnen de handen de lucht in 26-24 winst!!!  Oké 3-5 verloren maar na zo’n bloedstollende partij voelt het alsof de wedstrijd is gewonnen!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 Flits BC 6Zwolsche BC 4  
Dubbel herenThijmen / KoosSander / Guido21-17, 22-201-0
Dubbel vrouwenGerrie BerdienKaren / Lisa21-16, 14-21, 21-121-0
Enkel M1ThijmenArjen21-06, 21-121-0
Enkel V1DianneLisa19-21, 10-210-1
Enkel M2MarkGuido15-21, 11-210-1
Enkel V2BerdienKaren23-21, 21-191-0
Mix 1Koos / GerrieArjen / Karen21-10, 21-161-0
Mix 2Mark / DianneLisa / Sander21-18, 11-21, 24-260-1
    5-3

Het vlaggenschip is gesponsord door: