Ons Eerste, deel 10

20 maart 2022

Zondag.. Een paar dagen na onze laatste wedstrijd. Eindelijk even zitten en tijd nemen om jullie mee terug te nemen naar de spannende avond van afgelopen woensdag. Ik loop iets voor 19 uur de hal in en zie beide teams al in volle voorbereiding. Eigenlijk begon de voorbereiding van deze wedstrijd vorige week al; geruststellende woorden werden gedeeld, ontspanningsmethodes werden uitgewisseld. Er werden nog nèt geen slaapliedjes gezongen om de zenuwen ’s nachts de baas te blijven. Maar goed, terug naar woensdag. Iedereen is ingelopen, ingespeeld, gerekt, gestrekt en klaar om te spelen. Leuke bijkomstigheid: de hal is vol, niet alleen met deze twee teams (Ons Eerste en Allotria BC 1), maar ook het tweede team van onze tegenstanders spelen in verband met de verkiezingsavond vanavond hier een “thuiswedstrijd.” Daarnaast is het een trainingsavond, dus zijn er spelers genoeg te vinden in de zaal. En ook de trouwe supporters zullen zeker vanavond niet thuisblijven.

We beginnen deze avond, zoals gebruikelijk, met de dubbels. Onze heren, Jeffrey en Luuk, spelen vanavond tegen Albert en Hans. Hetzelfde duel als iets meer dan een maand geleden; op 12 februari in Hasselt. Jeffrey en Luuk zijn lekker in vorm en spelen een mooi aanvallend spelletje. Daar waar ze bij de uitwedstrijd bij 16 punten gelijk kwamen na een achterstand, staan ze nu bij de 16 punten in de eerste set al 5 punten voor op hun tegenstander. Met 21-14 gaat de eerste set overtuigend naar hen. In de tweede set stomen ze door. Halverwege de set hebben onze buren nog maar 2 punten behaald. Luuk en Jeffrey laten zich niet afleiden en gaan vastbesloten door. Ondanks dat ze wat moeite hebben met hun laatste punt, wordt de heren dubbel met 21-9 gewonnen.

De damesdubbel wordt ook in een bekende samenstelling gespeeld: Vanja en Willemijn spelen weer tegen Inge en Moniek. Onze dames gaan lekker van start en zitten er strak op. De voorsprong wordt al bij de start van de set gepakt (8-2). De voorsprong van 6 punten wordt vastgehouden tot ver in de tweede helft (15-9). Daar lopen Vanja en Willemijn zelfs nog verder uit en winnen de eerste set met 21-11. De tweede set ziet er iets anders uit; niet alleen qua spel, het heeft ook effect op de punten. Er wordt veel meer verdedigend gespeeld, waardoor de dames uit Hasselt meer grip op het spel krijgen. Het gaat in de eerste set redelijk gelijk op; meer dan 2 punten weet de één niet op de ander uit te lopen. Pas in het laatste deel van de set vinden ze iets meer van hun eerdere spel terug en lopen onze dames een paar punten uit (18-15). Ze moeten alle zeilen bijzetten om deze voorsprong vast te houden, want hun tegenstander lijkt haar zinnen gezet te hebben op een derde set. Helaas voor hen zit dat er niet in; met 21-18 gaat ook de tweede partij naar ZBC.

2-0: een herkenbaar begin en motiverend voor het vervolg.

Tijd voor de enkelpartijen. De vorige keer waren dit 4 driesetters en dus zijn de zenuwen nog niet gezakt. Maar ja, dit keer staan niet dezelfde spelers tegenover elkaar. Wat zullen we vanavond gaan zien?

Luuk en Hans beginnen met de eerste heren enkel. Deze tegenstanders troffen elkaar als enige in de enkelpartijen wèl eerder dit seizoen. Een spannende driesetter; wordt het vanavond anders? Luuk gaat vastbesloten van start terwijl Hans nog wat zoekende is. De voorsprong van 6-0, gaat naar 9-0 en 11-2. In de tweede helft weet Hans wel iets meer punten te behalen, maar echt spannend wordt het niet. Met 21-6 gaat de set naar Luuk. De tweede set gaat eigenlijk op dezelfde voet verder: Luuk speelt scherpe drops en benut de lengte van het veld. 7-1 wordt 13-1 en een paar punten verder 16-3. Blijf alert bij het uitspelen van de set Luuk! Daar weet Hans nog een paar punten te pakken, maar ook hier komt hij niet dichtbij (21-9).

Naast Luuk is Willemijn de baan opgestapt en treft zij Inge in de eerste damesenkel. Van de kant komt wat gemopper dat niet Vanja de eerste enkelpartij speelt, maar wauw wat wordt hier een mooie wedstrijd gespeeld. De dames zijn erg aan elkaar gewaagd en gaan gelijk op van start. Aan het einde van de eerste set weet Willemijn een paar punten weg te lopen van Inge, maar die laat haar zeker zonder strijd niet gaan. Het komt weer gelijk bij de 10 punten. Vandaar is het stuivertje wisselen: van 19-18, naar 20-19 en 20-20. De verlenging moet het uit gaan maken. Het eerste punt is voor Inge (20-21). Helaas kan Willemijn haar niet terughalen en wordt het 20-22. Dit belooft ook een spannende tweede set. Willemijn begint de tweede set met een kleine achterstand (7-11), maar wat speelt ze met overgave. Denk niet dat een punt al gemaakt is voordat de shuttle op de grond ligt, want ook met een duik en heel veel doorzettingsvermogen kan de shuttle toch nog over het net geholpen worden. Bij de 15 punten staan de dames weer gelijk. De laatste paar punten vallen net de verkeerde kant op, maar wat een strijd is hier geleverd. Willemijn, petje af! De tweede set gaat met 16-21 naar Allotria.

Jeffrey neemt het in de tweede herenenkel, vanwege de afwezigheid van Anne Jan, op tegen Albert. En zo speelt Albert zijn tweede enkelpartij dit seizoen. Wat kunnen deze heren laten zien? In ieder geval verrassend veel netspel voor een enkel! Als je denkt dat er een scherpe drop gespeeld wordt, dan wordt er gewoon een scherpe crossdrop teruggespeeld. De eerste helft blijven de heren dichtbij elkaar, maar in de tweede helft loopt Jeffrey snel uit. Hij wint de eerste set met 21-12. In de tweede set neemt hij sneller een voorsprong: 6-2 wordt 11-7. Daarna gaat het vrij snel. Albert maakt een paar cruciale fouten achter elkaar, die Jeffrey genadeloos benut. Met 21-8 wint hij de tweede set.

Vanja stapt vanavond als tweede dame het veld op en treft Moniek in de tweede damesenkel. Met rustig rondspelen, wordt hier niet perse heel spannend maar zeker stabiel gespeeld. Met een ruime voorsprong (11-4) gaat de eerste set overtuigend naar Vanja (21-8). De tweede set begint iets anders. Moniek heeft een beter antwoord op Vanja haar spel en blijft haar, gezien de eerste set, verrassend bij. In de tweede helft herpakt Vanja zich en loopt uit naar een mooie voorsprong die ze niet meer uit handen geeft. Met 21-10 gaat ook deze set naar haar.

Zo staat het ineens 5-1. En dan moeten de favoriete partijen nog komen! De zenuwen beginnen nu wel te komen: kan het kampioenschap in onze poule echt vanavond al worden bepaald?

Jeffrey en Vanja nemen de eerste gemengd dubbel voor hun rekening en staan tegenover Albert en Moniek op de baan. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet heel veel gezien heb van deze mix. Na de grote voorsprong op het scorebord (11-2) in de eerste set, eist de partij die voor mijn neus gespeeld wordt mijn aandacht op. Met 21-14 gaat de eerste set naar ons vaste eerste duo. Ook de tweede set begint met dezelfde voorsprong en wordt met een overtuigende 21-8 afgesloten. Netjes gedaan!

En dan de partij die iedereen even stil liet staan. De tweede gemengd dubbel wordt gespeeld door Luuk en Willemijn. Zij nemen het op tegen Inge en Hans (die deze mix in plaats van Anne Jan speelt). De eerste set begint met een behoorlijke achterstand (2-11). Inge en Hans spelen het spel van een dubbel (in plaats van een mix) en daar kunnen Luuk en Willemijn geen grip op krijgen. In de tweede helft van de eerste set weten ze zich wel iets te herpakken, maar de achterstand is zo groot dat ze niet in de buurt komen. Met 13-21 gaat de eerste set naar Inge en Hans.

Tijd voor tactisch overleg! Twee trainers lopen naar ons duo toe om hen met tips de tweede set in te laten gaan. Zit de gouden tip hiertussen? Kunnen ze de wedstrijd keren? Ze gaan in ieder geval anders van start. Er wordt met meer lef gespeeld en de kansen worden in het achterveld gecreëerd. De set begint mooi: 4-2 wordt 8-3 en 11-7. In de tweede helft van de tweede set weten Luuk en Willemijn dit nieuwe spel voort te zetten. Het lijkt effectief: van 14-11, naar 18-12. Ook hier heeft een duikredding een positief effect en door een servicefout van Inge (die tegen haar vingers sloeg, waardoor de shuttle naar achter vliegt) wordt het 20-16. Dit mag toch niet meer fout gaan? Met 21-18 hebben ze een derde set afgedwongen.

Ok, even bijpraten. Dit is het moment dat Jeffrey en Vanja van de baan komen, nadat zij de eerste gemend dubbel hebben gewonnen. Het staat nu 6-1. Nu willen we geen druk leggen, maar deze laatste set kan inderdaad gaan bepalen of Ons Eerste kampioen wordt. We staan 2 punten voor op de nummer 2 (Harderwijk 3). Vanwege het onderling resultaat hebben we niet genoeg aan een gelijk puntenaantal en moeten we hen dus een punt voor blijven. Er van uitgaande dat zij maximaal 8 punten kunnen halen, moeten wij 7 punten halen om hen 1 punt voor te blijven. Gebeurt dat niet, is er nog geen man overboord, maar dan zullen we moeten wachten tot zaterdag: dan speelt Harderwijk 3 hun laatste wedstrijd (uit, tegen de nummer 3 uit de poule: Flevoland 1). Goed, met deze kennis in ons achterhoofd wordt de laatste set gespeeld. De laatste set geen commentaar op het spelen. Iedereen zit aandachtig te kijken hoe het Ons Eerste vergaat. Ze beginnen met de eerste twee punten. Die worden weer bijgehaald: 2-2. De volgende vier punten zijn voor ZBC: 6-2. Om en om een puntje: 7-3. Weer twee punten voor ons: 9-3. En weer twee voor Allotria: 9-5. De laatste twee punten aan deze zijde van het veld zijn voor ons: 11-5. De spelers wisselen van kant. Een mooie voorsprong, kunnen Luuk en Willemijn dit vasthouden? De eerste twee punten gaan weer naar Allotria: 11-7. Allebei weer een puntje: 12-8. En nog een keer: 13-9. En nog een keer: 14-10. Gedreven om elk punt te pakken, strijden beide teams puntje voor puntje verder. Zo volgen 15-11, 16-12, 17-13 en 18-14 op het scorebord. Het volgende punt is weer voor ZBC: 19-14. Gaat het lukken? Het publiek juicht en klapt bij elk punt. Via het net is het volgende punt voor Allotria: 19-15. Weer eentje voor ons: 20-15. De spanning is groot, Luuk serveert uit: 20-16. Willemijn probeert een aanval van Allotria te blokkeren, maar de shuttle gaat via haar èn Luuk naar de overkant: 20-17. Kom op ZBC!! De shuttle valt op de grond, het volgende punt is gemaakt.. Het is het laatste punt: het is 21-17. Het is gelukt, knal die champagne maar open: WE ZIJN KAMPIOEN!!!