Ons Eerste – deel 7

3 februari 2022

Zaterdagochtend 29 januari, 7 weken na onze laatste wedstrijd. De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. De eerste wedstrijd na de lockdown. De eerste wedstrijd die begint met een telefoontje. Eén van de heren is licht verkouden en heeft een negatieve zelftest. Is hij welkom om te spelen? Nee, er zijn geen invallers beschikbaar; die zitten in quarantaine en nee, ze hebben geen contact gehad met de rest van het team. Ja, ze rijden afzonderlijk naar de hal en ja, we zullen goed afstand houden. Na overleg met de rest van het team: ok, laten we er dan maar gewoon voor gaan. Dus daar staan we dan om 9:45 uur. Een half eerste team, een half tweede team; maar zeker gemotiveerd om weer lekker te gaan spelen. En daar moeten we het ook gelijk van hebben, want we zijn de enigen in de sporthal. Nou ja, naast onze tegenstanders dan.

Luuk en Rik beginnen de herendubbel tegen Stefan en Erjan. Onze heren moeten nog een beetje aan elkaar wennen. De eerste set beginnen ze met een grote achterstand (5-11) en ondanks dat ze tegen het einde van de eerste set behoorlijk wat setpoints weten weg te werken, blijkt de achterstand toch te groot. Ze verliezen de eerste set met 17-21. De start van de tweede set gaat iets beter (7-11), maar ook hier hebben de Harderwijker heren overwicht in het spel. Je kunt zien dat ze meer op elkaar ingespeeld zijn. In 16-21 gaat ook de tweede set naar het uitspelende team.

Vanja en Willemijn starten op de baan naast de heren met de damesdubbel tegen Mariska en Kim. De eerste set gaat mooi gelijk-op van start. Halverwege staan ze net een puntje voor, maar dat had ook andersom kunnen zijn. Het blijft stuivertje wisselen tot 17-17. Vanaf daar nemen de Zwolsche dames een kleine voorsprong die ze niet meer teruggeven. Het wordt 21-19. In de tweede set zijn Vanja en Willemijn iets beter op elkaar ingespeeld en weten de gaten bij de tegenstander wat effectiever te vinden. Ze komen met 11-7 voor en lopen in de tweede set eigenlijk alleen maar verder uit. Met 21-11 winnen ze ook de tweede set.

1-1: laat de enkels maar komen.

Luuk begint met de eerste heren enkel tegen Erjan. Hij kan geen revanche nemen op Dagon, maar hij heeft zijn zinnen gezet om dit punt binnen te halen. En dat is te zien in zijn start. Hij komt op een 11-4 voorsprong en zet dat ook in de tweede helft van de eerste set door. Al lijkt het bij de laatste paar punten of hij het niet af kan maken. Netdrops in het net of nèt uit… Gelukkig weet hij zich op tijd te herpakken en eindigt de eerste set in 21-18. De gouden tip tussendoor: niet te lief he?! Zo gaat hij dus wederom met een mooie voorsprong van start (11-6) en weet hij dat nu de hele set door te zetten. De partij gaat met 21-15 overtuigend naar Luuk.

Vanja speelt naast Luuk en Erjan de eerste dames enkel tegen Mariska. Bij de uitwedstrijd werd deze partij in een spannende driesetter gespeeld. Wat wordt het vandaag? Deze ochtend? Met Yonex-shuttles? Of wacht.. Hadden vooraf Luuk en ik daar last van? De eerste partij wordt vrij snel gespeeld; ik heb niet eens een tussenstand. Alleen de 21-8 winst door Vanja. Ze zit lekker in de partij en gaat ook de tweede set mooi van start (11-6).  In de tweede helft verandert het spel. Er worden langere rally’s gespeeld en Mariska weet het Vanja moeilijker te maken. In de verlenging wordt bepaald dat het, gelukkig voor Vanja, bij twee sets mag blijven: 22-20.

3-1: nu de beurt aan onze invallers

Rik neemt de tweede heren enkel voor zijn rekening en neemt het op tegen Stefan. Even een blik terug: Stefan moest 12 november zijn derde set tegen Jeffrey vanwege een blessure helaas opgeven. Rik begint de eerste set met een kleine achterstand halverwege (9-11). De tweede helft blijft die achterstand wat bestaan, maar Stefan heeft moeite om de set uit te spelen. Rik weet een paar setpoints weg te spelen en er een verlenging uit te halen. Helaas eindigt deze bij 20-22. Conditioneel hebben beide heren het zwaar. Het verschil zit in de tweede set vooral in slagvastheid. Stefan weet de set met een goede voorsprong te winnen; met 15-21 gaat de set naar Harderwijk.

Willemijn speelt tegelijkertijd de tweede dames enkel tegen Esther. Ik kan de terugblik hier maar beter laten, zo goed heb ik het er niet van afgebracht in Harderwijk. Hopelijk kan Willemijn wat meer dan ik daar (en zeer zeker hier). Ook zij begint met een kleine achterstand. De dames gaan gelijk-op met de heren op de baan ernaast. Ook hier staat het (op het zelfde moment) 9-11 halverwege. Hier vliegt de tweede set alleen voorbij. Met 10-21 gaat de eerste set naar Esther. De gouden tip: je mag echt een meter dieper spelen, daar kan jij het spel bepalen. Naast deze tip en een nieuwe shuttle, nieuwe kansen. En of dat werkt. De tweede set begint nu met een mooie voorsprong (11-4). De lengte wordt goed gevonden, waardoor Esther veel minder druk kan leggen. Met 21-11 gaat tweede set naar Zwolle. In de derde set zijn de dames meer aan elkaar gewaagd. Met een kleine achterstand wordt er van speelhelft gewisseld (8-11), maar Willemijn komt weer mooi bij. Helaas worden de laatste punten hier bepaald in slagvastheid. De shuttle belandt iets te vaak tussen de tramrails van het dubbelveld en met 16-21 gaat de set naar Esther. (Kleine troost: die slagvastheid komt wel weer!)

3-3: de mixen moeten de doorslag geven

Vanja en Luuk nemen het in de eerste mix op tegen Erjan en Mariska. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik vooral heb zitten kijken naar de tweede mix. Dus heel veel kan ik er niet over zeggen, al zeggen de uitslagen toch ook wel wat. Ze beginnen overtuigend aan de eerste set en weten voor te komen met 11-3. Erjan en Mariska weten in de tweede helft wel wat meer punten te pakken, maar toch nog steeds met ruime afstand pakken Luuk en Vanja de eerste set (21-12). Wat er verandert weet ik niet, maar de duo’s gaan gelijk op. Met 10-11 gaan ze verder aan de tweede set, waarna geen punt meer wordt gepakt door het Zwolsche duo (10-21). De derde set start met een achterstand (7-11) die niet meer wordt ingelopen. Met 15-21 gaat ook dit punt naar Harderwijk. Ons gelegenheidsduo Willemijn en Rik nemen het op tegen Stefan en Esther. Wat een mooie partij om te zien! Ze zijn beiden vastbesloten om hier niet zonder deze punten weg te gaan vandaag en dat laten ze in alles zien. Scherp erop, druk leggen bij de tegenstanders en heerlijk tussen de balletjes die net achter de dame bedoeld waren. De eerste set begint met een kleine voorsprong (11-7), maar die wordt echt niet uit handen gegeven. Met 21-17 winnen Willemijn en Rik de eerste set. De tweede set begint wat gelijk-op, maar de focus zit er in de tweede set weer helemaal op. Ze spelen hun eigen spel en weten de punten mooi af te dwingen bij hun tegenstanders. Met 21-16 wordt de set afgesloten en het punt bepaald.

En zo wordt het 4-4.  Weer een mooi extra puntje ten opzichte van de uitwedstrijd en met grote dank aan onze invallers en beterschap voor alle afwezigen. Tot over twee weken!