Ons Eerste – deel 8

14 februari 2022

Niet echt veel informatie van wat vooraf ging aan deze wedstrijd. Ik kom iets na 14 uur De Prinsenhof binnenlopen deze zaterdagmiddag en tref, naast de trouwe supporters van ons team en die van de tegenstander langs de baan, onze spelers al op het veld. De heren zijn nog aan het inspelen en de dames zijn net begonnen aan wat een heel spannende middag bleek. Want wat een wedstrijden zijn hier gespeeld zeg!

Om vast een beeld te schetsen, een paar cijfertjes vooraf: Jeffrey behaalde maar liefst 162 punten, Willemijn 148, Vanja 147 en Luuk 146. In totaal maakte Ons Eerste 419 punten in Hasselt! Voor de oplettende lezer: nee, dit is vanwege de dubbels geen simpel optelsommetje. Des te meer: dit is veel! Meer dan de 16x 21 punten. Dat betekent dan ook: veel driesetters en/of verlengingen en dus veel tegenstand deze middag.

Maar goed, terug naar de wedstrijden. Ik begin met de damesdubbel. Vanja en Willemijn nemen het op tegen Inge en Moniek. Ze zijn in de eerste set erg aan elkaar gewaagd; het gaat eigenlijk de hele set gelijk op. Dat komt dan ook naar voren in de uitslag van de eerste set: 19-21. De Zwolsche dames weten elkaar in de tweede set weer goed te vinden. Niet alleen elkaar, maar ook de gaten bij hun tegenstanders. Met beter positiespel ging de tweede set in 10-21 naar Vanja en Willemijn en werd het eerste punt binnengehaald.

De herendubbel was inmiddels ook begonnen: Luuk en Jeffrey treffen Albert en Hans op de baan. Onze heren beginnen met een kleine achterstand (11-8), maar komen bij de 16 punten gelijk. Vanaf daar gaat het ook hier gelijk op en is het stuivertje wisselen. Een spannende verlenging wordt gestart, waarin het lef om de shuttle (net) uit te laten vallen het verschil maakt. Met 21-23 gaat de eerste set naar Luuk en Jeffrey. De tweede set begint heel mooi met een 6 punten voorsprong voor ZBC. Toch leggen Albert en Hans zich hier niet zomaar bij neer en lopen ze nog in de eerste helft van de partij in tot 9-11. Onze heren herpakken zich en gaan aanvallender spelen. Dit heeft het gewenste effect. De Hasseltse heren weten nog twee punten te pakken in de race die Luuk en Jeffrey niet meer uit handen geven. Met 11-21 is de wedstrijd bepaald en ook het tweede punt gaat naar ZBC.

0-2: heel mooi uitgangspunt voor de enkels.

Vanja speelt de eerste damesenkel tegen Inge. Een lastige pot, waarbij beide dames zo hun eigen spel hebben. Ik durf vooraf niet te zeggen wie deze partij zal gaan winnen. Mijn huidige dubbelpartner of mijn vroegere dubbelpartner? Tot 12 punten blijven de dames dicht bij elkaar, maar daarna weet Inge op Vanja uit te lopen. Met 21-14 is de eerste set overtuigend voor haar. Weet Vanja zich te herpakken? Ze begint de eerste set met een kleine voorsprong (8-11). Het is lastig om te zien waar het verschil precies zit, maar Vanja weet het zo te spelen dat Inge niet lekker in haar spel komt. Met 16-21 gaat de tweede set dan ook naar haar. En dus een derde set. De derde set begint een beetje zoals in de eerste van deze wedstrijd. Inge heeft een kleine voorsprong opgebouwd (nu iets meer dan in de eerste set: 11-7). Vanja heeft er moeite mee om het spel weer om te buigen. Inge houdt de druk goed op het spel en weet verder uit te lopen. Met 21-14 gaat ook de derde set naar haar, het eerste punt voor Allotria.

Luuk en Hans spelen tegen elkaar in de eerste herenenkel. Luuk een jonge jongen met veel energie en loopvermogen. Hans een lastige speler met veel ervaring en schijnslagen. Wat voor wedstrijd wordt dit? Nou eentje met veel lange rally’s. En dan heb ik het niet over clearrally’s waarbij net zolang doorgegaan wordt tot de één een fout maakt en de ander hem af kan maken. Nee hier wordt het hele veld benut. Beide heren dwingen elkaar om meters te maken. In de eerste set begint Luuk met een kleine voorsprong (9-11), maar deze weet Hans in de tweede helft in te lopen. In de laatste paar punten loopt hij zelfs uit en trekt hij de set met 21-18 naar zich toe. Dat dit veel energie heeft gevraagd, blijkt wel in de tweede set. Luuk heeft zijn tactiek iets aangepast en neemt daarmee een behoorlijke voorsprong (4-11). Hans lijkt de energie niet te hebben om in te lopen. Of is de voorsprong te groot en spaart hij zich voor een derde set? Met 10-21 gaat de tweede set naar Luuk. Ook hier is dus een derde set nodig om het vierde wedstrijdpunt toe te kennen. Luuk begint met een kleine voorsprong (7-11) en houdt dit tot de 17 punten vast. Daar neemt Hans de kleine voorsprong (van 2 punten) over. Er wordt voor ieder punt gestreden; beide heren maken het elkaar niet makkelijk en zijn vastbesloten dit punt niet weg te geven. Luuk weet de achterstand bij 18-16 weer in te halen en de wedstrijd op de valreep net voor een verlenging te eindigen: 19-21.

De dames zijn iets sneller dan de heren en dus gaan Willemijn en Moniek de baan op voor de tweede damesenkel. De eerste set is een set waarin de dames laten zien dat ze erg aan elkaar gewaagd zijn. Het puntenverschil wordt niet groter dan 2 punten. Moniek ligt halverwege iets voor (11-9), al had dat net zo goed andersom kunnen zijn. Dat blijkt ook wel, want puntje voor puntje wordt ook de verlenging gespeeld. Willemijn trekt hier aan het langste eind en wint de eerste set met 25-27. In de tweede set zoekt ze nog iets meer de lengte van het veld en komt met een paar punten voorsprong halverwege (8-11). Moniek laat haar echter niet verder weglopen en de dames gaan weer gelijk op verder. Met 21-19 gaat ook deze enkelpartij een derde set krijgen. De derde set begint precies andersom: hier begint Moniek met een voorsprong van 3 punten (11-8). Ze loopt nog een paar punten verder uit, maar dit weerhoudt Willemijn er niet van om voor alle punten te gaan. Ze weet dan ook mooi in te lopen en komt steeds dichterbij. Helaas bleek de achterstand net iets te groot en wint Moniek de derde set (21-18).

Jeffrey speelt de tweede herenenkel tegen Anne Jan, die nu pas de baan op gaat voor zijn eerste partij vandaag. Tijd om wat anders te laten zien dan de stand bij de andere partijen. De eerste set gaat -hoe verrassend-  gelijk op. Het lijkt wel erg veel op de eerste set bij de tweede damesenkel. De heren komen maximaal 2 punten bij elkaar vandaan en geven de ander geen ruimte om foutjes te maken. In 20-22 weet Jeffrey de eerste set te winnen. De tweede set verloopt anders. Anne Jan komt vrij snel op een ruime voorsprong (11-6) en ondanks dat Jeffrey goed weet in de te lopen is de achterstand net te groot. 21-19: hoe kan het ook anders? Ook hier wordt een derde set gespeeld. De heren gaan weer gelijk op van start (10-11). Er worden lange rally’s gespeeld, waarbij de ene shuttle nog scherper wordt teruggegeven dan de andere. Ook zoeken beide heren de aanval als ze daar de kans voor krijgen, al leidt dat niet perse tot een punt. Jeffrey weet in de tweede helft uit te lopen en met mooie cross drops zijn voorsprong te vergroten. Met 14-21 gaat dit punt naar ZBC 2-4: wat kan er in de gemengd dubbels?

Luuk en Willemijn spelen de tweede gemengd dubbel tegen Moniek en Albert. Het Zwolsche duo weet elkaar snel te vinden en speelt sterk en aanvallend. Eigenlijk verdienen zij meer aandacht in dit verslag, maar de wedstrijd op de baan gelijk voor me was zo spannend dat ik niet zoveel heb gezien van deze mix. Ik beloof dat ik me bij de volgende wedstrijd niet zo zal laten afleiden en beter zal opletten!

Jeffrey en Vanja speelden de eerste gemengd dubbel tegen Anne Jan en Inge, op de baan gelijk voor de tribune. Wederom is het stuivertje wisselen en wordt er punt voor punt gespeeld. 11-10 wordt zo beetje bij beetje 20-22. Dit beloofd een spannend vervolg te gaan krijgen. Jeffrey en Vanja gaan scherp van start en komen ruim voor (5-11). Ze lijken beter om te kunnen gaan met het dubbelspel van hun tegenstander, waarbij de linkshandige Inge meer achter dan aan het net te vinden is. In de tweede helft sluipen er wat kleine foutjes in, die genadeloos afgestraft worden. En zo staat het ineens 19-19. Twee punten op rij van de tegenstander (21-19) en hop ook hier weer een driesetter. Voordat de derde set begint helpt Luuk Jeffrey, die languit op de vloer ligt met kramp in zijn kuit, met rekken en weer overeind. Goed ademhalen en daar gaan ze weer. Maar hoe mooi ze van start gingen in de tweede set, zo goed hebben Anne Jan en Inge zich hervonden (11-5). Is het te voorspelbaar geworden? Mist het vuur? Of is de energie op? Ons duo krijgt helaas niet weer echt grip op het spel. Bij 20-13 wordt het nog even extra spannend, wanneer Vanja een misstap maakt en wat twijfelachtig over haar knie wrijft. (Alsjeblieft, blijf heel!) Ze spelen het spel verder, maar stranden bij de 21-15.

Met al die driesetters is het bijna half zes geworden. Eindstand: 3-5.Home - Zwolsche Badminton ClubNog even terug naar de statistieken: die 419 punten waren dus goed voor winst. Met een gemiddelde van bijna 20 punten per gespeelde set kan dat ook haast niet anders. Maar vergis je niet: Allotria haalde ook een gemiddelde van ruim 18 punten per gespeelde set. En dus zeker een waardige tegenstander die je niet moet onderschatten! Dus noteer vast in jullie agenda: woensdag 16 maart, 19:30 uur in de ZBC-hal. Een return die wel spannend moet worden. Maar eerst volgende week zaterdag thuis tegen Zeewally. Tot dan!