The Adventure J1 vs NK

27 juni 2022

Na de, toch wel verrassende, winst van het regionaal kampioenschap van de regio Oost mocht ons U-19 team afgelopen weekend deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Wijk bij Duurstede.

Een hele eer en een hele ervaring met een prachtige 4e plek als resultaat!

Het NK is wat officiëler en daarom moest er opeens aan strengere regels worden voldaan dan in de competitie: een team moet uit minimaal 2 heren en 2 dames bestaan en een heer mag geen damespartij spelen. Joshua kon dus zijn rokje in de kast laten en er moest een extra dame worden gezocht, die volgens de reglementen ook al in de competitie mee had gespeeld. Dat maakte de keuze makkelijk: Iris had in de kampioenswedstrijd al haar steentje bijgedragen en was net voldoende hersteld om met een ingetapede enkel mee te doen.

Doel was om op zaterdag bij de beste 2 van de poule (van 3 teams) te eindigen zodat we zondag terug mochten komen voor de halve finales en (troost)finale. Dit avontuur werd gestart om 10:00 uur met de wedstrijd tegen een ‘gelegenheidsteam’ dat waarschijnlijk was opgeroepen om de poule op te vullen. Het krachtsverschil was erg groot en binnen de kortste keren hadden we de wedstrijd met 5-0 gewonnen. Tevreden konden we even achterover leunen, nog wat slagen oefenen of gewoon wat overtollige energie affakkelen.

De 2e wedstrijd was om 14:00 uur tegen RBB. RBB staat voor Regionale Badmintonbond Breda en is een soort regioselectie waar 16 clubs uit West Brabant bij zijn aangesloten. Dit niveau lag beduidend hoger en we moesten vol aan de bak. Gestart werd met de dames enkel door Jasmijn en het gemengd dubbel door Joshua en Iris. De eerste set ging op beide banen bijna identiek. Tegelijk scores van 6-2, 10-3, 14-6 etc. Helaas wel in ons nadeel, waarna de sets ook verloren gingen met 12-21 en 14-21. In de 2e set kwamen we heel sterk terug. Goede rally’s, mooie punten en nagelbijtend spannend. Zowel Jasmijn (20-22) als Joshua en Iris (19-21) kwamen heel dicht bij, maar kwamen net te kort. Erg jammer, als je die 2e set wint kan het in de 3e set nog alle kanten op. 2-0 voor RBB en tijd voor het heren enkel. Tim had er zin in en gooide al zijn power en tactische slimheid in de strijd. Het publiek stond tijdens deze partij meermalen op de banken en Tim sleepte met 21-18 en 21-15 ons eerste punt binnen! We hadden nog bedacht om na de wedstrijd een teamfoto te maken, maar vanwege de doorweekte en knalrode toestand van Tim is dat even uitgesteld naar morgen :-) . Met een 1-2 achterstand begonnen we aan de damesdubbel (Jasmijn en Iris) en herendubbel (Maarten en Joshua). Door de reglementen konden we helaas niet de vaste combinaties opstellen en dat was te merken. Beide gelegenheidskoppels waren onwennig en dat leverde de nodige foutjes op. Tegen een sterke tegenstander op het NK red je het dan niet en deze dubbels werden dan ook verloren. 1-4 voor RBB.
Dat betekende dat we zondagochtend in de halve finale tegen de winnaar van de andere poule moesten spelen. Mix J1 uit Naaldwijk had op zaterdag beide partijen al met 5-0 gewonnen en was ook tegen ons een klasse (wat zeg ik, 3 klassen!) apart. In hun competitie hadden ze al alle wedstrijden zonder setverlies gewonnen en dat hebben ze tijdens het NK ook gepresteerd. Erg knap en een terechte winnaar.

In de strijd om de 3e en 4e plaats kwamen we weer tegenover RBB te staan, die hun halve finale nipt van Amersfoort hadden verloren. Vooraf kregen de spelers nog de nodige tips van Luuk en Ton, maar de start was niet zo best. Jasmijn (dames enkel) en Iris en Joshua (gemengd dubbel) hadden minder grip op de tegenstander dan gisteren en verloren hun partij. Daarna Tim voor de heren enkel met dezelfde tegenstander als gisteren. Die had duidelijk geen zin om weer te verliezen en startte voortvarend. Tim kwam al snel met 0-5 en 2-7 achter. Daarna kreeg hij meer grip op de wedstrijd en kroop steeds dichterbij. Prachtige rally’s met volle inzet van beide kanten. De inhaalactie kwam net te laat en de eerste set ging met 22-24 naar RBB. Even rust, een peptalk van Luuk, een droge handdoek en een fles water. Geen idee wat hiervan de doorslag gaf, maar Tim pakte grandioos de volgende sets met 21-7 en 21-15. 2-1 voor RBB en dus werd de damesdubbel (Jasmijn en Iris) de sleutelpartij. Hoewel (of omdat?) ze zussen zijn spelen ze heel weinig samen en dat is lastig op zo’n moment. Het ging al een stuk beter dan gisteren, maar na een goede eerste set (15-21) leverde de tweede set een vertekende 9-21 uitslag op. 3-1 en een derde plek voor RBB. Sluitstuk werd de herendubbel waarin Tim en Maarten onder fanatieke aanmoedigingen de winst binnensleepten: 21-11 en 25-23. Einduitslag 2-3 voor RBB.  Bij de prijsuitreiking was er ook voor nummer 4 een dikverdiende medaille waarmee we afscheid konden nemen van een prachtig seizoen. Een seizoen dat alleen mogelijk was door de inzet van een groot aantal toppers. Dank aan alle spelers, Tim, Maarten, Joshua, Jasmijn en Iris, voor hun inzet, vrolijkheid en sportiviteit. Dank aan de trainers, Luuk, Ton, Ronald en Bert. Miranda heeft gedurende het seizoen veel tijd gestoken in het regelen van alternatieve wedstrijddata, de communicatie met de bond en ons daarvan goed op de hoogte gehouden. Bedankt!  En natuurlijk de ouders en overige familie die als chauffeur, waterdrager en supporter hun steentje bijdroegen en op zaterdagavond nog even snel een wasje draaiden om zondag een fris tenue te kunnen leveren :-)