Vijand als vriend: badmintonnen in tijden van corona

15 november 2020

Wat leven we toch in een rare tijd. De laatste persconferentie op 3 november waarbij minister-president Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus introduceerden, hield ik mijn hart toch wel even vast. Want zou badminton nog steeds wel door kunnen gaan? Met de nieuwe regels voor het sporten vanaf 18 jaar wordt geadviseerd in je eentje of anders met één persoon te sporten en niet met meerdere mensen. Het moment dat ik dat hoorde dacht ik meteen bij mezelf; het is weer gedaan, badminton en de trainingen gaan niet meer door en de zaal gaat op slot.

Niets bleek minder waar te zijn. Na Ton Raijmakers (algemeen bestuurslid bij ZBC) een bericht te hebben gedaan, gaf hij het verlossende antwoord dat de trainingen gewoon door zullen blijven gaan. Dit was op 4 november ook bekend gemaakt op de website van het ZBC. Maar wat voor invloed hebben deze nieuwe maatregelen nu op het spel en de trainingen zelf? Wat doet het met de trainers en hoe pakken zij het aan om toch enige vorm van training te kunnen geven? Ik zal je weer meenemen in mijn eigen ervaring. Na mijn eerdere ervaring te hebben geschreven in het vorige stuk van 19 oktober, groeit dit wellicht nog wel uit tot een maandelijkse blog!

Zoals al bekend is, mogen er alleen enkelspellen gespeeld worden om de 1,5 meter te waarborgen en draagt iedereen een mondkapje als zij niet op het speelveld staan. Dat niet alleen, de laatste weken is het mij ook opgevallen dat de groepen steeds kleiner worden. Waar je voorheen de kans had met een man of 20 te staan trainen, bestaat de groep nu vaak nog maar uit 6 of 7 man. Wat op zich heel prettig is. Een trainer kan op die manier ook veel gerichter het proces van iedereen in de gaten houden. Het gebeurt me dan steeds vaker dat Bert en ik samen staan te trainen. Het maakt een training persoonlijk en je pakt dingen veel sneller op. Je leert inzien op welke punten het goed gaat en op welke wat minder. Daar leg je de volgende keer dan meer de focus op. Het is een hele andere manier van training krijgen. Zo zie je maar dat iets negatiefs als corona toch ook iets positiefs kan brengen. Zolang iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we nog lang van de badminton blijven genieten. Op naar een gezond en mooi 2021!

Coen van Kaam