Zaterdagochtend, in de winning mood op naar Friesland!

13 november 2022

We beginnen deze zaterdagochtend met een mooi reisje. Luuk wordt van het station gepikt en we rijden door naar Vanja en Paul. Ok, ik heb me een beetje vergist in de tijd of nou ja, alles zat gewoon mee onderweg en dus zijn we wat te vroeg. Het mooie daarvan is dat we nog even tijd hebben voor een kop thee, voordat ook Jeffrey binnenkomt lopen. We drinken onze koppen leeg en proppen ons in de auto. Dat proppen valt ook wel weer mee, maar volgens Jeffrey, Vanja en Paul is het knus warm achterin. Het dak gaat op een kiertje en hop, we vertrekken naar het Friesland. Luuk bedenkt dat het slim is om maar voorin de auto te gaan zitten, zodat hij de navigatie eventueel kan corrigeren. Althans, dat denk ik. Maar dat blijkt niet echt nodig. Dat doen Paul en Jeffrey wel vanaf de achterbank; zij hebben daar een beter overzicht welke afslag je nou wel en niet moet nemen. En zo worden we met een dichte mist verwelkomt in het mooie, maar niet zo zichtbare Friesland. We spelen vandaag niet de bekende Drait, maar mogen naar het nieuwe sportcentrum van Drachten. Een beetje koud, maar vooruit we klagen niet. Na wat handjes schudden, een goede warming-up en het invullen van het wedstrijdformulier, is het dan tijd om de baan op te gaan en wat wedstrijden te gaan spelen. We hebben één vaste baan en een wisselbaan die we delen met vier andere teams. Het duurt een beetje langer, maar zo hebben we wel mooi de kans om wat van elkaars wedstrijden te zien (en te coachen).

Jeffrey en Luuk starten met de herendubbel tegen Jeroen en Alex. Ze beginnen met veel kleine foutjes en komen een eind achter (10-2). Waar het precies door komt is op dat moment niet helemaal duidelijk, maar ze weten zich goed te herpakken en lopen in naar 10-11. Als ze een slok water nemen, krijgen ze de gouden tip van Paul: niet te veel paniekspel jongens, ga spelen! En die tip werkt prima: met goed en simpel positiespel en aanvallen daar waar het kan, weten de jongens mooi uit te lopen.  Van 11-14 naar 12-19 en 13-20. De eerste set gaat met 14-21 naar onze jongens. En dat na een 10-2 achterstand! De tweede set start met rustiger spel, waarbij ook goed gebruik wordt gemaakt van het voorveld. De voorsprong van 3-11 geven ze niet meer uit handen. Nu maakt de tegenstander veel fouten en is het aan Luuk en Jeffrey om op te blijven letten. De tweede set eindigt met 9-21 en zo gaat het eerste punt naar ZBC.
Dan is het de beurt aan Vanja en Miranda om de baan op te gaan en de damesdubbel te spelen tegen Judith en Sarina. Ze gaan de eerste set redelijk ok van start, maar staan toch wat onwennig op de baan en hebben in de tweede helft minder grip op het spel. Ze verliezen de eerste set met 21-18. Hmm, hier hadden we niet echt rekening mee gehouden en dus over naar een andere tactiek.  Ondanks de (kleine) foutjes die in het spel blijven bestaan (we geven de schuld aan de victor-shuttles) werkt de nieuwe methode wel en slepen ze er met 15-21 een derde set uit. In de derde set zullen onze dames moeten werken voor alle punten en tactisch blijven spelen: blijf zoveel mogelijk in de aanval en zoek (of creëer) de gaatjes bij de tegenstander. Op overtuiging en gedrevenheid winnen onze dames de derde set. Met 17-21 gaat ook het tweede punt naar Ons Eerste.

0-2 na de dubbels: kijk, we blijven in de winning mood.

Luuk speelt de eerste herenenkel tegen Alex en gaat super goed van start (2-11). Ja, wat moeten we hier nou van zeggen? Mooi rondspelen, het spel langs de lijnen houden en de tegenstander diagonalen laten lopen. Het gaat prima, doorgaan zo! Ondanks dat hij zijn scherpte in de tweede set een beetje verliest (de shuttles worden wat ruimer aangespeeld en wat minder naar de zijlijnen gestuurd), blijft het spel goed genoeg (hij moet zelf nu alleen wat meer lopen). De eerste set gaat

met 9-21 overtuigend naar Luuk. De tweede set gaat wat anders van start. Luuk zoekt wat meer de aanval, maar daar heeft Alex een goed antwoord op. Ook hier halverwege (8-11) even een tip: probeer niet te snel te scoren en houd het simpel. Ook deze tip heeft een goede uitwerking. Met 10-21 gaat de tweede set naar onze heer en is het derde punt binnengehaald.
Vanja speelt vandaag de eerste damesenkel tegen Judith. Deze enkelpartij start met wel heel korte rally’s en veel shuttles belanden buiten het veld. Gelukkig doen ze het allebei, maar de dames lijken niet in hun spel te zitten. En zo wordt het 11-7. Even wat water en feedback. Kun je een klein beetje meer geven (lopen)? En probeer iets meer op haar backhand te blijven. Het spel wordt beter maar de punten komen wat te laat. Met 21-19 gaat de eerste set naar Judith. De tweede set start, zoals de eerste set geëindigd is. Vanja speelt tactisch beter en komt op een voorsprong (7-11). In de tweede helft komen de foutjes een beetje terug, maar ze blijft volhouden. Met 15-21 gaat deze set naar haar en moet Vanja ook hier een derde set spelen. De derde set start goed. Een mooie hoge opslag en goed rondspelen. Nou moet ik heel eerlijk zeggen dat het de tegenstander ook niet helemaal mee zit met netrandballetjes en shuttles die net uit vallen. Maar tactisch is Vanja nu ook in het voordeel. Bij 2-11 blijkt dat het echt een conditionele slag gaat worden. Rust bewaren, ademhalen en uitspelen. En dat is wat er gebeurt. Mooi gedaan Vanja! In 4-21 gaat de derde set en het vierde punt naar ZBC.
Tijdens de tweede set van Vanja gaat ook Jeffrey de baan op voor de tweede herenenkel tegen Kees. De eerste set start redelijk gelijk-op (11-9). Het valt wel op dat hier een heel ander spel gespeeld wordt dan in de eerste herenenkel. Dit spel gaat veel sneller en aanvallender, van beide kanten. Kees weet in de tweede helft behoorlijk uit te lopen (een punt of 7), maar Jeffrey geeft zich niet gewonnen en komt terug tot 20-20. En ook hij zit goed in de winning mood en trekt zijn spel door naar 20-22. De eerste set is binnen. In de tweede set is Jeffrey lekker op stoom. Hij zit goed in zijn spel en weet de gaten bij zijn tegenstander te vinden en te benutten. Zijn voorsprong 7-11 geeft hij niet meer uit handen en heel overtuigend wint hij ook de tweede set (12-21). Zo is ook het vijfde punt binnen.
Miranda speelt de tweede damesenkel tegen Sarina. Een partij waar weinig over te zeggen valt. Misschien ook wel, maar ik niet. Een enkel die veel vertraagt werd, waarin het lef ontbrak en ze niet in haar spel kwam. Een enkel waarin -helaas- behoud en rust bewaren weer voorop stond. Met 21-13 en 21-15 ging deze partij naar Drachten.

5-1: wederom van winst verzekerd, maar zit er nog meer in?

De gemengd dubbels worden op hetzelfde moment gespeeld en dus heb ik niets van de eerste gemengd dubbel gezien. Vanja en Jeffrey nemen het op tegen Jeroen en Judith. De eerste set gaat overtuigend met 9-21 naar ons eerste duo. Het is een snelle partij, want wij zijn nog maar halverwege de eerste set als zij al met hun tweede gestart zijn. In de tweede set krijgen zet het toch moeilijker, maar ze weten een negende set vandaag voor Vanja te voorkomen. In de verlenging, weten ze de set bij 21-23 te eindigen en nog een puntje extra binnen te halen.
Luuk en Miranda nemen zoals gebruikelijk de tweede gemengd dubbel voor hun rekening en staan tegenover Sarina en Kees op de baan. Ze gaan vliegend van start en weten een hele mooie voorsprong op te bouwen (3-11). Voor ons vertrouwd en aanvallend spel, dit loopt prima en kan in de tweede helft mooi worden voortgezet. Met eenzelfde aantal punten als ons eerste duo pakt ook ons tweede duo de eerste set met 9-21. De tweede set gaan ze echter slecht van start. De druk zit er niet meer op en ze gaan mee in het spel van hun tegenstander. Dit is zonde en onnodig. Bij 11-10 even een laatste slok water en zetten zij elkaar weer op scherp. Kom op: geen gek gedoe, ons eigen spel weer gaan spelen. Ze krijgen er weer een teller bij en kunnen verder. De focus is weer terug en het initiatief wordt herwonnen. De aanval wordt weer gezocht, er wordt ingespeeld op het spel van de tegenstander. “Punt voor punt, het is gewoon 0-0” komt regelmatig uit het achterveld. Gelukkig niet, want dan zouden we heel wat inmiddels verdiende punten opnieuw moeten maken. Maar goed, de voorsprong wordt gepakt en ze lopen verder uit. Met 15-21 is de laatste set van vandaag gespeeld. Ook het laatste punt gaat met Zwolle mee naar huis.

Uiteraard speel je elke wedstrijd voor winst, maar 1-7 is wel een heel mooi resultaat om mee thuis te komen! Even douchen (ook die zijn in deze sporthal niet heel warm) en dan de kantine in voor een drankje met wat bittergarnituur. Het is gezellig, maar ook bijna etenstijd dus blijven we hier niet heel lang plakken en gaan we op zoek naar een restaurant om deze overwinning te vieren. In Drachten en Heerenveen is alles rond deze tijd al vol, in Steenwijk heeft de inflatie wel erg toegeslagen en zo komen we dus toch in Zwolle uit en belanden we na wat belletjes en doorrijden nog enigszins op tijd bij het Wokstadion. En zo zijn we dit weekend niet alleen 7 punten en vast de nodige spierpijn rijker, maar komen er ongetwijfeld ook een paar kilo’s bij. Een erg gezellige afsluiting van een leuke (en succesvolle) dag. Dank en tot volgende week!