Afgelopen zondag in Veendam

10 november 2023

Een beetje later dan de bedoeling was, maar hierbij toch nog voor de volgende wedstrijd het vijfde verslag van Ons Eerste. Zondag 5 november, 13:00 uur in Veendam. Ja, je raadt het al: dat is weer veel tijd voor voorpret in de auto’s. En hoe we het over die afstand voor elkaar krijgen weet ik niet, maar Luuk en Paul rijden om 12:30 gelijk na elkaar de parkeerplaats op. Over een goede voorbereiding gesproken..

De rest van de voorbereiding en handjes schudden laat ik achterwege, hop we gaan naar de wedstrijden toe, in dit koude indoorcentrum van Veendam. We starten met de herendubbels, waar Jeffrey en Jaspreet het opnemen tegen Sander en Rob. Onze heren beginnen de partij een beetje onrustig en met te veel fouten. De eerste set gaat met 21-16 naar Meteoor. In de tweede set komen ze weer beter in hun spel en verdwijnen de meeste fouten. Een 7-11 voorsprong wordt verder uitgebouwd: met 13-21 winnen ze de tweede set. Daar is de eerste driesetter van vandaag. Ook hier zetten onze heren een stand van 7-11 op het scorebord als ze van speelhelft moeten wisselen. De zes punten voorsprong die ze opbouwen wordt kleiner gemaakt door de thuisspelers, maar toch weten Jeffrey en Jaspreet een paar punten voor te blijven. Met 18-21 gaat de derde set en het eerste punt naar ZBC.
  Vanja en Miranda zijn inmiddels ook begonnen en spelen de damesdubbel tegen Jonne en Eleni. Bij een 0-4 voorsprong moeten de dames het spel even onderbreken door een lichtprobleem in het deel gelijk naast het veld waar zij op spelen. De beheerder komt en laat een wand naar beneden zakken, zodat er verder gespeeld kan worden. Het tempo zit er lekker in en onze dames geven de voorsprong die ze hadden opgebouwd (6-11) niet meer uit handen. Met 16-21 is de eerste set voor Zwolle. In de tweede set missen onze dames de snelheid. Ze starten met een achterstand, maar kunnen deze in de eerste helft toch redelijk inlopen (11-8). De dropshots blijken bijzonder effectief en de dames komen weer bij. Het gaat vanaf de 13 punten gelijk op; onze dames komen gelijk met, maar niet voorbij hun tegenstanders. Dat gebeurt pas bij 18-19. Nu de vraag of ze dat de laatste paar punten kunnen vasthouden. Het antwoord is ja: met 19-21 gaat de tweede set en het tweede punt naar Ons Eerste.

0-2 na de dubbels, dit belooft wat moois te worden.

De dames zijn eerder klaar en dus start Inge als eerste met de enkelpartijen. Ze neemt het in de eerste damesenkel op tegen Jonne. Ze gaat goed van start, maar de voorsprong van 4 punten is bij 7 punten ook zo weer verdwenen. (11-8) Het is even zoeken naar een tactisch handig spel, want het spel dat Inge normaal graag speelt, weet Jonne goed te onderscheppen. Dus let op die shuttles in het achterveld (de shuttle remt erg af, ze vallen gewoon in) en speel iets minder vaak cross, dan krijg je een ander spelletje. In de eerste set blijft Meteoor haar voorsprong behouden en eindigt de set met 21-16. Hoe anders ziet de tweede set er uit! Tactisch goed spel, plaatsen en gaatjes creëren om de aanval te pakken. Heel mooi om te zien. Van 5-11 wordt in een hoog tempo doorgespeeld naar 8-21. Ok, nog een derde set vandaag. Inge zet haar spel van de tweede set voort. Niet dat ze het cadeau krijgt, want er worden lange rally’s gespeeld. Mooie diepe service, goed plaatsen en aanvallen als het kan. Top! 8-11 Wordt 10-15 en 12-18. Bij 13-20 zit er nog één puntje tegen, maar overtuigend weet Inge deze derde set af te sluiten (14-21) en het derde punt te pakken.

Luuk staat ook op de baan voor zijn eerste partij: eerste heren enkel tegen Sander. De eerste punten is even aftasten en gaan gelijk op, maar daarna weet Luuk door opbouwen en rondspelen uit te lopen (7-11). Sander komt in de tweede helft meer in zijn spel, maar Luuk weet zijn voorsprong te behouden en de set met 17-21 te winnen. Het tempo daalt en de aanval lijkt ver weg te zakken. Luuk wat gebeurt hier? Daar waar hij net nog een voorsprong had, moet hij deze nu toegeven (11-7). Hij lijkt het spel niet te kunnen draaien. Met 21-16 wint Sander deze set en moet ook hier een derde set gespeeld worden. De heren gaan in de eerste helft gelijk op (11-10, wissel van speelhelft). Na 13 punten loopt Meteoor 3 punten uit; Luuk zijn aanval komt niet door de verdediging van zijn tegenstander heen. Toch weet hij weer terug te komen tot 18-18. 19-19, ze houden het spannend. 20-19. Kan het nog een keer? Mooi gestreden, maar nee. Het blijft bij 21-19.

Aan Vanja en Roos de eer voor de volgende partij: de tweede damesenkel. Vanja start met een paar lekkere scherpe dropshots op rij en daarmee een kleine voorsprong. Haar tegenstander versnelt het spel en creëert ruimte door veel cross te spelen. Hiermee neemt ze de voorsprong over (11-6). Met rustiger spel komt Vanja voorzichtig dichterbij, maar als Roos het spel weer weet te versnellen dan kan ze haar voorsprong behouden (21-14). Inge fluistert me nog een statistiekfeitje in de oren (iets over eerste sets verliezen en dan in een driesetter winnen), dus met positieve ogen kijken we verder. Een paar tramspoorfoutjes achter elkaar laten de eerste helft van de volgende set wel erg snel gaan (11-4). Zoals ze zelf ook aangeeft: ik ben te langzaam. De tip van Paul “probeer sneller te zijn” ligt daarmee wel voor de hand. Maar gaat dat ook? Het antwoord: wel een beetje, maar niet genoeg om er een derde set uit te halen. Met 21-15 gaat deze set naar Roos. Het tweede punt voor Meteoor.

Jeffrey en Rob zijn ondertussen ook begonnen aan de laatste enkel van vandaag, de tweede herenenkel. Ze gaan beiden een beetje afwachtend van start. Kijken hoe de ander reageert. Het spel versnelt en we krijgen een aanvallender spel te zien (9-11). Een spelletje dat beide heren kennelijk graag spelen. Helaas komt Jeffrey net iets te kort om de eerste set naar zich toe te trekken (21-17). Deze herenenkel is op hetzelfde moment klaar als de eerste set van de tweede damesenkel. We blijven dus nog even bij de statistieken: dit wordt vast een mooie driesetter. De heren gaan gelijk op van start in de tweede set en blijven 1 à 2 punten bij elkaar vandaan (9-11). Er wordt een combinatie gespeeld van snel aanvallend spel en juist de ruimte zoeken door rond te spelen. Jeffrey weet de gaten nu beter te vinden dan zijn tegenstander en wint de set met 15-21. Kijk, daar is de volgende driesetter. Beide heren hebben nu last van wat vermoeidheidsfoutjes. En we kijken naar een bekende stand op het bord als ze van speelhelft wisselen (9-11). Jeffrey weet zijn drie punten voorsprong lang vast te houden, maar bij 18-18 staat het toch weer gelijk. En eerlijk is eerlijk het mag gezegd: Rob weet de derde set goed af te sluiten en met maar liefst 7 punten op rij, pakt hij deze set (21-18) en het derde punt voor de club uit Veendam.

3-3: hier hadden we niet helemaal op gerekend. Dan moeten de mixen het verschil maken!

Jaspreet en Miranda nemen het in de eerste gemengd dubbel op tegen Rob en Roos. Ze starten met een hoog tempo, goed geconcentreerd en vol in de aanval en dat werpt zijn vruchten af. Een tussenstandje halverwege heb ik niet: de eerste set gaat met 9-21 naar hen. Dat lijkt de concentratie toch af te zwakken. In de tweede set zien we ander spel, waarin de aanval beter wordt overgenomen door Meteoor en niet wordt afgemaakt door ons duo. De tweede set gaat dan ook met 21-16 naar Rob en Roos. Nog een driesetter, dat was na de eerste set niet echt verwacht. Ondanks dat ze weer beter in het spel zitten, gaan er nog teveel shuttles omhoog en wordt de aanval net niet afgemaakt op de momenten waarop het eigenlijk zou moeten. Ondanks een fantastische redding, waar zelfs de tegenstander complimenten voor had, halen ze het niet. Met 21-19 gaat dit punt naar Meteoor.

Luuk en Inge staan op de baan ernaast en spelen het tweede gemengd dubbel tegen Sander en Eleni. Ik heb zelf echt niks van deze partij gezien en het kladblok met aantekeningen bleef leeg na de enkels, dus ik moet het doen met de standen. En die doen vermoeden dat het een spannende strijd was, maar dat ons koppel deze strijd goed heeft weten te doorstaan. Met twee keer 18-21 stellen zij het vierde punt veilig.

4-4. Niet de uitslag waar we op hoopten. Vijf driesetters, waar we er 3 van verloren. Iets zit er niet lekker in de afronding. Hopelijk kunnen we het snel herstellen. Gelukkig staat deze uitslag een gezellige avond niet in de weg. Na een hapje en drankje met onze tegenstander, stoppen we nog even in Assen (voor een uitgebreid etentje met de nodige toetjes en twinkelende ogen) voor we terug naar huis gaan. Zaterdag de volgende!