Deel 1 van de 3, in onze laatste week

14 februari 2023

Verspreid op reis (met drie auto’s) komen we aan in het noorden van het land; dit maal op zondagmiddag in Veendam. De jongens stonden vast (voorop) in de file en waren daardoor iets later in de hal. Ja Luuk, dat mapsie helpt natuurlijk alleen als je een rijstijl hebt die daar op aansluit ;-)
Maar goed, we zijn er en worden vriendelijk begroet door onze tegenstanders. Tijd om aan de eerste wedstrijd in de laatste week van de competitie te beginnen. De eerste in een reeks van drie. Kom maar op! Wij zijn niet de enigen die te maken hebben met blessures; onze tegenstander moet vandaag twee spelers missen. Gelukkig houden ze er wel vier over en dus gaan we van start.

Luuk en Jeffrey mogen starten met de herendubbel tegen Rob en Sander. Ze hebben moeite met de trage shuttles en dat is helaas ook te zien aan de stand. Met 21-15 gaat de eerste set naar het thuisspelende team. In de tweede set komen onze heren iets beter in hun spel, maar het blijft hard werken. Ze komen op een voorsprong van 18-20, maar hun tegenstander is erop gebrand om een derde set te voorkomen. In een spannende verlenging, komt er slechts één puntje bij en gaat het punt naar Meteoor (23-21). Spijtig, een derde set was ze zeker gegund.
Gaat het onze dames dan beter af? Vanja en Miranda mogen de baan op voor de damesdubbel tegen Roos en Jonne. Ook hier wordt er met trage shuttles gespeeld; niet perse het spel van ons duo. Maar met hard werken gaat het redelijk gelijk op (11-10). Toch hebben onze dames de snelheid in de tweede helft niet in de benen. En als dan ook de snelheid van de shuttle ontbreekt, dan trekken ze helaas aan het kortste eind. Met 21-17 gaat de eerste set naar Veendam. Onze dames laten zich echter niet kennen en gaan vol goede moed de tweede set van start. Wederom een 11-10 halverwege en het spel wordt er niet mooier op. De stand trouwens ook niet: het wordt 21-16.

2-0 na de dubbels: hmm, dit zag er bij de thuiswedstrijd anders uit.

Luuk gaat de baan op voor de eerste herenenkel en neemt het op tegen Rob. Ze hebben in een enkelpartij nog niet eerder tegenover elkaar gestaan, dus we zijn benieuwd wat dit wordt. Een achterstand halverwege de eerste set belooft niet veel goeds 11-4. Wat kan Luuk hier met de tip van Jeffrey (probeer iets sneller te spelen) nog van maken? Hij komt wel iets meer in het spel, maar toch blijft Rob hier overduidelijk de betere speler. Met 21-11 is de eerste set voor hem. De tweede set gaat anders van start. Luuk speelt scherper op de lijnen, kijkt beter waar de kansen liggen en weet de gaten te benutten. Het gaat een heel eind gelijk op (18-18). Maar dan weet Luuk een paar punten achter elkaar te maken en zo is het ineens 18-21. Hoppa, een derde set! De derde set begint met een kleine achterstand (11-8). De vermoeidheid begint toe te slaan en het punt afmaken lijkt niet meer te lukken. Met 21-13 is daar het derde punt voor Meteoor.
Vanja staat op hetzelfde moment tegenover Roos, haar tegenstandster in de eerste damesenkel. Ze gaat bijna als vertrouwd goed van start, met het verschil dat ze vervolgens een paar punten compleet mist, waardoor Roos wat op haar inloopt. Het ene punt voorsprong blijft behouden en vanaf de 14 punten kan ze weer uitlopen. Met 16-21 is de eerste set voor onze dame. In de tweede set wordt het spel scherper gespeeld; de drops vallen weer heel mooi vlak achter het net en ook de breedte van het veld wordt weer goed benut. Zo wordt al snel een voorsprong van 4-11 op het scorebord neergezet. En de scherpte wordt vastgehouden tot op het laatste punt, waar de toch scherp gespeelde drop van Roos door Vanja wordt weggetikt naar het achterveld. Met 12-21 is hier dan het eerste punt voor ZBC.

Aan Jeffrey de kans om het volgende punt te gaan veroveren. Hij staat tegenover Sander op de baan voor de tweede herenenkel. De heren hebben al eerder tegenover elkaar gestaan op de baan, maar dat er vandaag een ander spelletje gespeeld wordt is vrij snel duidelijk. Eigenlijk was dat het al tijdens de dubbels (zeg maar, we zijn niet zo’n fan van deze shuttles). Maar goed, terug naar deze mooie zondag. Jeffrey is in eerste instantie aan het zoeken naar de zwakke plek van zijn tegenstander. Een goede tactiek, zelfs als het een paar punten kost. Met een kleine achterstand (11-7) gaat hij vol vertrouwen verder. Bij de 13 punten komen de heren gelijk en het blijft spannend. Ze zijn sterk aan elkaar gewaagd, maar bij de 18 punten weet Jeffrey door te zetten en gunt hij zijn tegenstander geen punten meer. Met 18-21 is de eerste set voor hem. Ook in de tweede set blijven de heren dicht bij elkaar (11-10). Haal de kleine foutjes er uit, blijf de aanval zoeken en dan kom je er wel. Dat was vanaf de zijlijn toch iets makkelijker gezegd dan gedaan. Het is nu Sander die wat punten uitloopt en met 21-16 moet ook hier een derde set gaan bepalen wie dit punt mee naar huis mag nemen. Zoals na de eerste twee sets verwacht, volgt een heel spannende derde set. Het is gewoon te spannend om wat aandachtpunten op te schrijven. Steeds worden er over en weer een paar punten achter elkaar gemaakt: de één loopt iets uit en de ander haalt hem weer in, de één komt weer terug en de ander gaat er weer voorbij. En zo wordt het 16-19. Is dit voldoende of kan Sander nog een keer terugkomen? Het antwoord is ja. Ja, het is voldoende. Met 17-21 weet Jeffrey dit punt te pakken en staat het 3-2.
Helaas, helaas kunnen we over de tweede damesenkel heel kort zijn. Om verdere blessures te voorkomen besluit Miranda deze partij niet te spelen en komt het thuisspelende team op een voorsprong van 4-2.

4-2 dus na de enkels. Zit er nog een gelijkspel in?

Jeffrey en Vanja spelen zoals gewoonlijk de eerste gemengd dubbel en staan tegenover Rob en Roos. De mixen worden op hetzelfde moment gespeeld en dus wederom niet een heel uitgebreid verslag van deze partij. Ze waren er zelf ook vrij duidelijk over; ze kwamen niet in de buurt. Met 21-15 en 21-12 blijft het vijfde punt (en daarmee de overwinning) vandaag in Veendam.
Kunnen Luuk en Miranda nog een puntje extra pakken? Zij mogen het in de tweede gemengd dubbel opnemen tegen Sander en Jonne. Ze beginnen in ieder geval lekker, ondanks dat het ook hier behoorlijk gelijk op gaat en weten de eerste set met een klein verschil in de laatste punten te pakken (18-21). In de tweede set krijgen ze het lastiger. De duo’s zijn nog steeds aan elkaar gewaagd, maar ze weten de twee punten achterstand in de tweede helft niet in te lopen. Met 21-18 zal nogmaals een derde set gespeeld gaan worden. En deze derde set begint met een behoorlijke achterstand
(11-4). Het is niet voor het eerst dat ze zoiets weg weten te poetsen, maar kunnen ze dat vandaag ook? Het antwoord is nee. Ondanks dat het spel wel beter wordt, is de achterstand te groot en blijft het antwoord op de service uit. Met 21-13 gaat het laatste punt van vandaag naar onze tegenstanders.

6-2: een uitslag die we vooraf toch wat anders in ons hoofd hadden zitten.

Na een lange speelmiddag tijd om te gaan douchen en wat na te drinken in de kantine. We proosten met elkaar en feliciteren Meteoor met hun overwinning vandaag. Knorrende maagjes zorgen er voor dat we niet heel lang blijven plakken, maar onderweg nog een tussenstop in Beilen maken. Even voorproeven voor volgende week. Maar eerst woensdag nog een thuiswedstrijd.

---
Voor de oplettende volger: we hebben vorige week geen verslag gehad. Donderdag 2 februari zijn we naar Apeldoorn gereden voor de wedstrijd Appoldro 1 – Zwolsche BC 1. Een wedstrijd waar veel over geschreven kan worden, maar dat simpelweg nog niet gedaan is. Het was even zoeken naar de aantekeningen, maar hierbij dan in het kort nog even wat er gebeurde…

Luuk en Jeffrey speelden tegen Ralph en Joris. Onze heren komen met 14-19 voor, maar komen uit op een verlenging. Het wordt 22-20. OEPS! Dit heeft hun tegenstander vleugels gegeven en zo vliegen ze door de tweede set (21-15).
Willemijn en Miranda speelden tegen Roseanne en Francisca. Het koppel uit Apeldoorn wist de druk hoog te leggen; zowel diep in het achterveld, als scherp langs te lijnen. Met 21-13 en 21-11 ging het simpelweg te snel.
Luuk speelde tegen Kenneth. Een partij waar ik weinig van gezien heb. De uitslag (21-10 en 21-12) zegt niet alles, maar laat wel zien dat de tegenstander sterker was.
Miranda speelde bij afwezigheid van Vanja de eerste enkel tegen Roseanne. De eerste helft ging het nog redelijk gelijk op, maar in de tweede helft kon Roseanne de voorsprong goed uitbouwen. De tweede set verliep vergelijkbaar, maar iets sneller: 21-15 en 21-12.
Jeffrey stond op de baan tegenover Joris. De heren maakten er een heel spannende pot van. Om elk punt werd gestreden en tot de 16 punten ging het gelijk op. Helaas voor ons vielen er toen een paar punten net de verkeerde kant op: 21-17. De tweede set liet wederom een mooi spektakel zien. Jeffrey begint de tweede set met een kleine voorsprong (9-11), Joris komt weer bij. Tot 14 punten is het stuivertje wisselen, maar dan komt Jeffrey goed op stoom. 14-14 wordt, 15-14 en weer gelijk: 15-15. Het volgende punt is voor onze heer (15-16) en het punt daarna ook (15-17). De spanning is voelbaar iedereen zit gespannen te kijken. Maar wat gebeurd er nu? Jeffrey ligt op de grond. Gelukkig niet heel erg, maar kramp is (niet alleen op dit moment) heel naar. Hij baalt als een stekker, maar het gaat echt niet meer. Door een service fout van de tegenstander wordt het nog 21-18, maar dit had zeker een andere afloop verdiend!
Willemijn speelde tegen Francisca. Kort door de bocht: ze kwam niet in haar spel tegenover een betere speelster. Met 21-2 en 21-5 werd het 5e punt door Appoldro behaald. En dat betekende de eerste felicitaties vanaf de zijlijn. Het kampioenschap was hiermee definitief. Uiteraard werden de mixen zeker nog gespeeld.
Jeffrey en Willemijn speelden tegenover Kenneth en Francisca. Maar met een heer die niet meer kan afzetten wordt het tegenover dit sterke duo echt onmogelijk om punten te pakken (21-4 en 21-5).
Luuk en Miranda speelde de laatste partij van deze avond tegen Ralph en Kim. In de eerste set was het zoeken naar een juiste strategie. Daar pakten ze de set niet mee (21-14), maar ze hadden in ieder geval een plan. En dat dat plan succes had dat bleek in de tweede set. Het spel draaide en de punten draaiden mee: 18-21. In de derde set waren zij vastbesloten dit spel vast te houden (sterker nog, er nog strakker op te zitten: 12-21) en zo zorgden zij toch voor een puntje mee naar huis.

7-1:  een zelfde uitslag, maar toch heel andere partijen.

De champagne werd ontpopt, de bloemen en felicitaties stroomden binnen en zo was het feest op deze donderdagavond in Apeldoorn.