Kunnen we nu iets meer, in minder driesetters?

13 december 2022

Geen gezellige navigatie-discussies, geen hobbelweggetjes, niet gezamenlijk wakker worden in de auto met een ontbijtje, maar gewoon lekker vertrouwd thuis op zaterdagochtend. Wellicht dat dit voor onze tegenstander vandaag anders is, want nu moeten zíj dat eind ’s ochtends rijden. Maar goed, wij komen in ieder geval fris en fruitig de hal in en kunnen starten met een warming-up. De één heeft deze wat harder nodig dan de ander, maar ja het is winter (ja, het vriest) en dus moeten we er maar aan geloven. We heten Poona welkom en gaan vervolgens de baan op.

Luuk en Koen nemen het vandaag op tegen Sander en Rick. Jeffrey is deze week naar Taiwan gevlogen – fijne vakantie daar! – en gelukkig voor ons wilde Koen vandaag wel bij ons invallen. Hij mag beginnen in de herendubbel met Luuk, die deze week een fantastische voorbereiding heeft gehad op de wedstrijd van vandaag. Het belooft dus een heel spannende partij te worden. Aangezien de damesdubbel op hetzelfde moment gespeeld wordt, heb ik niet heel veel van deze wedstrijd gezien, maar wij vragen elkaar na afloop uiteraard hoe de wedstrijd is gegaan. Want ja, hoe krijg je anders zulke mooie wedstrijdverslagen? Maar goed, Luuk was heel kort: “daar gaan we niet over praten.” Oh.. Met 9-21 en 10-21 ging deze partij dus naar Poona. Misschien had ik het beter aan Koen kunnen vragen.
Vanja en Miranda kunnen ook gelijk van start met de damesdubbel en nemen het op tegen Demi en Lotte. Dit duo hebben ze eerder tegenover zich gehad. Hoe zal het vandaag gaan? Onze dames gaan goed van start en komen op een leuke voorsprong (11-7). Gelukkig zijn ze van alle ellende van vorige week woensdag af en spelen ze weer lekker vertrouwd. Druk op het spel houden, aanvallen en gaan voor de shuttle. Met deze tactiek winnen ze de eerste set met 21-15. De tweede set heeft een iets ander verhaal. Ze hebben duidelijk voor ogen wat ze moeten (willen) doen, maar blijven daar iets te veel in hangen. Op deze manier wordt het spel te voorspelbaar en blijven Demi en Lotte hen steeds een paar punten voor. Pas bij de 20 punten komen onze dames gelijk met hun tegenstanders. Kennelijk gaat er dan een knopje om en pakken ze ook de volgende twee punten. Met 22-20 is de wedstrijd bepaald en weten ze een derde set te voorkomen.

1-1 na de dubbels: precies hetzelfde als tijdens de uitwedstrijd.

Ok, kunnen we in de enkels dan wat anders laten zien? Luuk gaat de baan op met Sander om de eerste herenenkel te spelen. Na een week ziek te zijn geweest, komt hij duidelijk te kort in deze enkel. Geen ramp, maar wel jammer. Lichtpuntje: hij heeft wel lekkerder gespeeld dan tijdens zijn laatste enkelpartijen (tijdens de vorige wedstrijd en de RSK). Maar nog even voor de statistieken: met 16-21 en 7-21 gaat ook dit punt overtuigend naar Poona.
Vanja speelt tegelijkertijd de eerste damesenkel tegen Demi. Ze gaat, net als tijdens de dubbel, goed van start met nu een ruime voorsprong (11-4). De stand zegt misschien iets anders, maar voor elk punt moet hard gewerkt worden. Ondanks dat Demi echt niet in haar spel lijkt te komen, krijgt Vanja het toch ook niet cadeau. Met 21-9 gaat de eerste set naar onze eerste dame. Zoals wel vaker, krijgen we in de tweede set een ander spel te zien. Demi speelt de shuttles nu wel erg diep in het achterveld, wat het lastiger maakt om zelf het spel te sturen. Dit zorgt voor een kleine achterstand, in plaats van voorsprong (7-11). Ondanks dat Vanja afwisselend rond blijft spelen, zitten er te veel foutjes in het spel en wint Demi deze set (12-21). Er volgt, net als bij de uitwedstrijd, een derde set. De eerste helft gaat eigenlijk gewoon te snel voorbij (3-11). Het wordt wel erg lastig om deze voorsprong in te lopen. De tweede helft gaat wel beter, maar het is niet voldoende om deze achterstand te overbruggen. Met 12-21 gaat dit punt naar onze tegenstanders.
Koen is inmiddels begonnen aan de tweede herenenkel tegen Rick. Het kost hem moeite om in het spel te komen. Op zich niet heel raar tegen een heer dat nog maar één enkel verloren heeft dit seizoen. De eerste set gaat dan ook met 9-21 naar zijn tegenstander. Halverwege de tweede set neemt Koen zich voor wat energie te sparen voor de mix. Iets wat kennelijk voor de nodige ontspanning zorgt en het spel ten goede komt. Er volgt een heel spannende tweede helft, waarin hij maar net iets te kort komt. Met 18-21 wordt het net geen derde set en gaat het 4e punt naar Poona.
Miranda gaat de baan op voor de tweede damesenkel tegen Lotte. Een wedstrijd waar ze heel erg tegenop zag (nee, dat had ze vooraf niet met haar teamgenootjes gedeeld). Met toch wat angst in haar achterhoofd (het is precies een jaar geleden dat ze tijdens de enkelpartij, haar achillespees afscheurde) en met de wil meer te kunnen dan de vorige keer dat ze tegenover deze dame op de baan stond (dat was de eerste enkelpartij dit seizoen: een wedstrijd die ze eigenlijk op zou geven, maar ook maar net in een driesetter verloor) gaan ze van start. Eigenlijk gaat het best goed en is het vooral rustig blijven en vertrouwen hebben. Met rondspelen komt ze op een voorsprong (11-7), die ze niet meer uit handen geeft. Met 21-15 gaat de eerste set naar haar. In de tweede set neemt het vertrouwen toe en ook tactisch blijft het spel goed. De 11-5 voorsprong wordt vergroot naar 21-11 Zo pakt ze het tweede punt voor ZBC, valt er zichtbaar veel spanning van haar schouders en kan ze eindelijk afrekenen met de zenuwen van een lange blessure.

2-4: al een puntje meer. Kunnen de mixen nog voor verrassingen zorgen?

Koen en Vanja spelen de eerste gemengd dubbel tegen Sander en Demi. Een duo dat goed op elkaar ingespeeld is. Dat ze vandaag tegen een sterk duo mogen spelen blijkt vrij snel. Het is erg lastig om deze heer buiten het spel te houden, of om dusdanig te spelen dat hij de aanval niet kan overnemen. En dan heb je ook nog een dame die zowel scherp aan het net kan spelen of rustig mee komt naar achter en daar de nodige kracht in het spel weet te brengen. Kortom een moeilijke dubbel, als je ook elkaars spel nog niet helemaal kent. Met 13-21 en 14-21 gaat het 5e punt naar onze tegenstanders uit Gaanderen.
Luuk en Miranda spelen tegelijkertijd tegen Rick en Lotte. Wederom dank aan Karel die aanbiedt om deze partij te tellen (als we er maar niet weer een driesetter van maken!). Dat ze plezier hebben in dit spelletje is hen goed aan te zien. Geconcentreerde, maar ontspannen gezichten. Bemoedigende en tactische woorden tussen de punten door. Natuurlijk maken ze af en toe een stom foutje, maar ze spelen overwegend scherp, aanvallend en tactisch erg goed. In de eerste set zit ons duo gewoon lekker in hun spel en kunnen ze de set met 21-18 naar zich toetrekken. En in tweede set wordt het er gewoon niet minder op. Ze leggen de druk op de juiste plek en vinden de gaten, waar ze die laten ontstaan. Een mix om blij om en tevreden mee te zijn. Met 21-13 gaat deze set en dus ook dit punt naar Ons Eerste.

En zo wordt het 3-5: een puntje meer dan de vorige keer en met zeker minder driesetters.

We gaan ons douchen en omkleden, want Oranje-Zwart komt ook binnen druppelen voor hun wedstrijden. We gaan voor een hapje en drankje nog even de kantine in en proosten op het weekend. We wensen onze tegenstanders succes in de competitie en een goede reis terug naar het oosten van het land. Koen, jij bedankt voor jouw inzet en gezelligheid vandaag!
En dit was dan de laatste wedstrijd van 2022. Maar wees gerust: we gaan 15 januari gewoon weer verder. Tot dan!