Na een langere kerstvakantie, dan eindelijk de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar..

29 januari 2023

We zijn deze zaterdag weer lekker op tijd aanwezig in een overvolle hal. Want ja, er spelen vandaag maar liefst 7 teams thuis en daar komt een hoop bij kijken. Spelers, ouders, jeugdtrainers en vaste supporters; het is een gezellige boel bij elkaar. Gelukkig is de banenindeling opgehangen bij de deuren, zodat ook de uitspelende teams hun tegenstanders wat makkelijker kunnen vinden in al het blauw. Maar goed, we heten de spelers van Drachten BC 1 welkom, starten met de warming-up en dan is het tijd om te beginnen. Twee (voor ons) nieuwe spelers bij de tegenstander, dus we kunnen de vorige wedstrijd dat we tegenover elkaar stonden niet helemaal vergelijken. Komt bij dat Luuk tijdens zijn schooltripje in de sneeuw onderuit is gegaan (we hadden je nog zo gewaarschuwd) en daar niet helemaal zonder kleerscheuren van af is gekomen. Dat geeft allemaal niks: Jeffrey is vastbesloten en legt de lat erg hoog vandaag, dus laten we eens kijken wat we daarvan waar kunnen maken.

Jeffrey en Luuk starten met de herendubbel tegen Kees en Jord. Onze heren zijn een beetje aan het zoeken naar wat gaat en wat niet gaat. Vooral wat niet gaat bij Luuk en hoe Jeffrey daar weer wat moois van kan maken. Ze hebben een ingewikkelde wisselstrategie uitgedacht en dat lijkt goed te werken. De eerste set slepen ze met 21-17 binnen. En zo gaan ze eigenlijk ook in de tweede set door: Luuk naar voren en Jeffrey achterin lekker knallen. Hoppa, 21-18: het eerste punt is binnen.
Vanja en Miranda spelen tegen Sandra en Judith. De dames gaan geheel vertrouwd van start en nemen een leuke voorsprong (11-7). “Druk erop houden en gaan” werkt eigenlijk prima. De eerste set gaat met 21-11 naar onze dames. In de tweede set krijgen we een heel ander spel te zien. De tegenstanders halen het tempo uit het spel, met name door veel vertragende drops te spelen. Gevolg is dat ons duo wat afwachtender gaat spelen en dat gaat ten koste van de punten. Ze komen op een achterstand (6-11) die pas bij de 19 weer wordt bijgehaald. In de verlenging trekt Drachten aan het langste eind en moet er dus een driesetter gespeeld worden. Gelukkig kunnen onze dames zich ook aanpassen en volgt er weer een ander spel. Het spel wordt meer naar het achterveld gelegd en met een kleine voorsprong (11-8) mogen de dames wisselen van kant. Ons duo kan verder uitlopen en heeft de derde set nu vrij snel te pakken (21-12).

2-0: we liggen nog op (Jeffrey zijn) schema.

Luuk speelt de eerste herenenkel tegen Kees. De heren gaan gelijk op van start (11-10). Luuk moet duidelijk nog even inkomen en daar heeft hij de eerste set voor nodig. Zo blijven de heren aan elkaar gewaagd en is het spannend wie in de verlenging de eerste set weet te pakken. Het muntje valt de goede kant op: 22-20. De tweede set is een heel andere partij. Luuk heeft zijn draai gevonden en speelt weer beter dan in de dubbel en de eerste set. Met 21-9 trekt hij ook de tweede set naar zich toe en haalt zo het 3e punt voor Ons Eerste binnen.
Vanja gaat de baan op met Sandra voor de eerste damesenkel. Sandra en Judith hebben duidelijk van partij gewisseld. Maar ook dan moet je de rust bewaren en de punten nog maken. Vanja laat zonder twijfel zien dat ze dat kan: van 11-3 weet ze foutloos 21-3 te maken. De tweede set start met een paar service-fouten (11-6), waarna ze zich herstelt en de shuttle vanaf de zijlijn gezien eenvoudig rond speelt. Met 21-7 wint ze de tweede set en is het volgende punt voor ZBC.
Jeffrey mag het in de tweede herenenkel opnemen tegen Jord. Na een “he’s left” beseft Jeffrey zich waarom die shuttles toch zo verdraaid snel terugkomen vanuit de linker achterhoek. Gelukkig heeft hij het snel door en kunnen we genieten van een mooie partij! Weer een wedstrijd met lange rally’s en volop aanval. En denk je dat de volgende aanval een punt oplevert? Juich niet te vroeg, want beide heren beschikken ook over een leuke verdediging en pakken als het maar enigszins kan de aanval over. De kleine voorsprong halverwege (11-9) wordt verder uitgebouwd en de eerste set eindigt met 21-17 in ons voordeel. De tweede set verloopt eigenlijk op eenzelfde manier: mooi spel, al wordt de aanval nu ook meer langs de lijnen uitgevoerd. Dat levert Jeffrey de nodige punten extra op en zo wordt 11-8 na een mooie strijd 21-13.
Miranda is inmiddels al van start gegaan met Judith in de tweede damesenkel. In de eerste helft weet ze Judith nog enigszins bij te blijven, maar al snel blijkt dat haar tegenstander toch echt een maatje te groot is. Ondanks dat Miranda Judith aan het net nog wel op het verkeerde been kan zetten, benut haar tegenstander met zo veel gemak het hele veld. Hier is ze niet tegenop gewassen. Met 15-21 en 13-21 gaat dit punt overtuigend naar Drachten. Ik kan het niet laten even te melden dat deze dame 3 seizoenen geleden nog 2e divisie stond te spelen en vorig jaar haar punten nog pakte in de 3e divisie.

5-1: sorry Jeffrey, toch een puntje tegen. Maar wat doen de mixen nog?

Gezien de tijd moeten we tempo maken en spelen we beiden gemengd dubbels op hetzelfde moment. Jeffrey en Vanja spelen de eerste gemengd dubbel tegen Kees en Judith. Ik heb hier echt niets van gezien, maar de uitslag spreekt denk ik wel voor zich: met 21-10 en 21-11 weet ons duo het volgende punt te pakken. Heel lang hebben ze er niet over gedaan, want ze kunnen de tweede set van de tweede gemengd dubbel meekijken.
Luuk en Miranda nemen het in de tweede gemengd dubbel op tegen Jord en Sandra. Ze gaan lekker van start en hebben al snel een grote voorsprong te pakken (11-5). Je zou zeggen: dit belooft veel goeds.. Maar dat is niet helemaal zoals het ging. Het duo uit Drachten weet steeds een paar punten in te lopen en ons duo raakt uit hun spel en heeft duidelijk moeite om de punten af te maken. De voorsprong wordt teruggebracht naar 20-16. Dat zou genoeg moeten zijn, maar een spannende verlenging volgt. Hoe ze het doen is niet na te vertellen, maar op het nippertje weten ze de eerste set toch te pakken (24-22). De tweede set begint echt waardeloos. Nou ja, voor ons dan. Luuk en Miranda staan met 4-11 achter en zitten nog altijd niet weer in hun spel. Wat te doen? In ieder geval iets anders, daarover zijn ze het eens. Ze voelen beiden niet zo veel voor een driesetter, veranderen van tactiek en zetten alles op alles om deze achterstand in te lopen. Door de druk niet in de voorste helft van het veld te leggen, maar dat op de achterste helft van het veld te doen, komen ze bij de 14 punten weer gelijk. Ze hebben hun scherpte weer te pakken en stomen zo door naar 21-15. Zo is ook het laatste punt voor Ons Eerste.

7-1: een puntje minder dan Jeffrey vooraf bedacht had, maar zeker een mooie uitslag en (ondanks de andere spelers) ook hetzelfde aantal punten als tijdens de uitwedstrijd. Ook nu is het tijd om plaats te maken voor Oranje-Zwart. Nog even wat suikers erin en dan maken we ruimte en gaan ons douchen en omkleden. Nog even een hapje en drankje in de kantine en een toast op het weekend. Wellicht zien we onze tegenstanders nog terug bij het Paastoernooi in Drachten. Dit was het in ieder geval voor dit weekend. Donderdag de volgende. Tot dan!