Revanche 2.0?

19 december 2023

Het is al weer tijd voor het volgende verslag. De wedstrijd die zaterdag gespeeld werd. Een wedstrijd die we met de nodige spanning tegemoet gingen; de enige wedstrijd die we in de eerste helft verloren hebben. (En de meningen waren nogal verdeeld over de puntenverdeling) Ik hoef dus niet uit te leggen dat we goed gemotiveerd waren en onze zinnen hadden gezet op een sportieve revanche. Dus iedereen braaf op tijd naar bed, fris en fruitig opgestaan. Ja er werd zelfs gedacht aan een andere taxichauffeur (chauffeuse) voor Luuk, die zelfs een trein eerder pakte om niets aan het toeval over te laten. Want ja, we moeten Jeffrey vandaag missen. Die zit gewoon in een tropisch Taiwan, heerlijk te genieten van een bbq. Tja, verschil moet er wezen. Maar goed, terug naar Zwolle: We hebben toch even een schrik-momentje als de hal dan nog niet open is, maar we mogen niet klagen we zijn gewoon vroeg: om 9:10 staan we in de hal en worden we begroet door de netten die ze gister speciaal voor ons al klaar hebben gezet. Wat een fantastisch warm welkom deze ochtend, dat er zo met ons wordt meegeleefd! De één na de ander druppelt binnen, we doen een uitgebreide warming-up, luisteren nog even naar wat muzikale mentale ondersteuning (Hoogste Versnelling – Nielson, red.) Als de tegenstanders binnenkomen heten we deze vriendelijk welkom, ondanks dat er wat hartslagen omhoog schieten. Vandaag gaat het er om, vandaag gaat het anders. En dat het anders wordt, blijkt allereerst door de spelers die vandaag aanwezig zijn. Tim en Anouk zijn de enige twee spelers van Smash die we in september ook tegenover ons hadden staan. Goed, andere samenstellingen dus, tijd om naar de wedstrijden te gaan.

Jaspreet en Luuk spelen vandaag in de herendubbel tegen Tim en Jos. Een duo dat in ieder geval dit seizoen al zes keer eerder naast elkaar op de baan had gestaan. Dat kunnen onze heren in wedstrijdverband niet zeggen. Maar hé wat zegt dat nou? Het staat in ieder geval niet perse garant voor winst. Onze heren zijn goed vertrokken en spelen een vrij vlak, maar aanvallend spel. Een spel dat ze kennelijk goed afgaat, want de set gaat met 21-16 naar hen. Ook in de tweede set zijn de heren in de leidende positie. Bij een stand van 20-17 is het punt al bijna geteld. Maar toch is dat niet helemaal de realiteit. Onze heren hebben er moeite mee om het af te maken en Smash komt gelijk. Dat helpt niet om het tij weer te keren en dus moet er na 20-22 een derde set worden gespeeld. Over de derde set kan ik niet zoveel zeggen en de input voor het verslag was heel kort: KAK, met 8-21 gaat het eerste punt naar Smash. Onze heren misten toch de samenwerking om er een succes van te kunnen maken.

Wat kunnen onze dames vandaag laten zien? Vanja en Miranda spelen de damesdubbel tegen Yvonne en Francine. Nu is het andersom: het uitspelende duo heeft dit seizoen nog niet eerder in competitieverband naast elkaar elkaar gestaan. Maar ja, of dat het verschil maakt? Onze dames zijn in ieder geval goed van start (11-6). In de tweede helft krijgen ze het iets moeilijker. Vooral eigenlijk door de snelheid van de shuttle, die erg laag ligt. Ze moeten hard werken voor alle punten en bij 17 komende de koppels gelijk. Ze lopen een puntje uit en de tegenstander komt weer bij. Hmm, 20-20. Er moeten nu toch echt twee punten gemaakt worden om de set te pakken. En dat is dus wat onze dames doen: 22-20. De eerste set is binnen. De tweede set blijft een strijd (met de shuttle). Het spel wordt te voorspelbaar en daar doen de dames uit Hoogeveen hun voordeel mee. Met 15-21 gaat de tweede set naar hen en moet ook hier een derde set gespeeld worden. Dit is niet de meest gunstige uitgangspositie voor een driesetter. Het spel moet anders. In de eerste helft is het vooral even zoeken naar een hoe dan. Maar als er bij 11-10 van speelhelft gewisseld moet worden heeft ons koppel de spirit goed te pakken. Vol gas (en focus) gaan ze door en kunnen zij het spel weer sturen. Blijdschap en tevredenheid als er dan 21-15 op het scorebord staat. Dit was weer een dubbel zoals we die graag zien. Ook ons eerste punt is binnen.

1-1: een eerste puntje meer dan in Hoogeveen en dat is goed voor de motivatie.

Dit keer is het aan Jaspreet om de eerste herenenkel te spelen en hij mag het opnemen tegen Jos. Zijn tweede enkelpartij dit jaar in Ons Eerste. Niet zijn favoriet, maar laten we eens gaan kijken.. Hij begint met een kleine achterstand. Vol in de aanval is niet altijd de beste tactiek, maar het laat wel zien wat de tegenstander kan. Iets meer tactiek toevoegen en de voorsprong is te pakken. Deze geeft hij vanaf dat moment ook niet meer uit handen. Met 21-16 wint hij de eerste set. Ook de tweede set begint met een kleine achterstand. Het opbouwen van de rally zit er zeker goed in, maar het afmaken wil nog niet helemaal lukken (9-11). Maar voor opgeven is geen ruimte in het woordenboek van Jaspreet en zo kan hij Jos bij de 14 punten voorbij. Vanaf dat moment weet hij zijn voorsprong puntje voor puntje uit te breiden. We zien veel netrandfoutjes van zijn tegenstander en naast aanvallende toch ook de nodige (goede, maar toch) reddingsslagen van onze heer. Het is 20-17, één punt. Maar nee, een let. (Ja, geloof het of niet: alweer op matchpoint) 20-19, kom op nu moet je het wel afmaken! Jos geeft aan dat de shuttle kapot is. Er moeten nieuwe getest worden en dan kunnen ze verder. Opperste concentratie. Aan Jos om te serveren. Maar zijn zenuwen zijn toch minder rotsvast dan die van Jaspreet; hij serveert de shuttle tegen de netrand, waardoor hij terug op zijn speelhelft valt. 21-19: het tweede punt is binnen!

Aan Inge om de eerste damesenkel te spelen tegen Anouk. Ja, inderdaad: revanche in het kwardraad. Geloof in jezelf, dit kun jij! Met dat in haar oren geknoopt, drie tellers langs de lijn en de nodige supporters achter het veld gaan ze van start. Met haar aanvallende spel weet Inge haar tegenstander uit haar spel te halen. Clearrallys afgewisseld met een snelle aanval en een effectieve crossnetdrop zorgen voor een fijne voorsprong (11-8). En dit dominante spel kan ze ook in de tweede helft voortzetten, zodat de voorsprong nog verder kan worden uitgebreid. Zo staat er 20-16 op het scorebord. Eén puntje nog. En dat punt komt gelijk. Hoppa 21-16. De eerste set is winst. En daarmee deelt ze een spreekwoordelijk harde tik uit naar haar tegenstander. Onverstoorbaar en ijzersterk gaat onze dame door in de tweede set (11-3). Niet alleen is haar spel goed opgebouwd en het loopwerk prima in orde, maar ze is ook in deze mentale strijd overduidelijk de sterkste. 20-5. Nog één puntje weet Anouk erbij te krijgen, maar met 21-6 is het gedaan. Deze mag de boeken in Inge! Of omlijst boven jouw bed, net wat je liever hebt.

Luuk en Tim spelen vandaag de tweede herenenkel. De heren gaan wat gelijkwaardig in punten van start (10-11). Ik weet niet echt wat het is, het is vanaf de zijkant lastig te zien wat er anders is met deze single. Hoe het ook zij, de eerste set gaat met 17-21 naar Tim. In de tweede set staat Luuk een paar puntjes meer achter (8-11), maar weet hij op spannende wijze terug te komen. Dit zit meer in doorzettingsvermogen dan in snelheid, want daar lijkt het toch wat aan te ontbreken. Maar toch, verlenging is binnen: 20-20, 21-21,.. Het afmaken zit er net niet in: met 21-23 gaat ook deze set en het tweede punt naar Smash.

De tweede damesenkel wordt zonder verrassingen gespeeld door Vanja. Zij neemt het op tegen Yvonne. Wat een bijzondere eerste set is dit. De shuttle is behoorlijk traag en daar hebben beide dames last van. De drops komen niet eens in de buurt van het net en er worden over en weer veel fouten gemaakt. Ondanks dat ze al een paar heer van shuttle gewisseld hebben, wordt het spel er nog niet echt spectaculairder van. Maar goed, iets met het hoofd erbij houden en dan heb je 21-18 op het scorebord staan. In de tweede set besluiten de dames om de veren dan maar naar binnen te buigen. Dit zorgt in ieder geval voor beter spel, waarbij Vanja meer aan rondspelen toekomt. Zolang ze nu uit het vlakke spel blijft gaat het eigenlijk prima. En zo wint ze ook de tweede set, met 21-15 is het vierde punt voor Ons Eerste.

4-2: kijk nu zijn de rollen omgedraaid!

Over de eerste gemengd dubbel kan ik heel kort zijn. Jaspreet en Miranda staan tegenover Jos en Francine en spelen vandaag een uiterst effectieve en snelle mix. Ons duo zit vandaag supergoed in het spel en speelt gewoon zoals het moet. Met 21-8 en 21-10 is daar weinig aan toe te voegen. Zo willen we er wel meer zien!

De tweede gemengd dubbel wordt gespeeld door Luuk en Inge tegen Tim en Anouk. De tegenstander heeft kennelijk wat gehusseld in de hoop een extra puntje te pakken. In de eerste set is het begin van dat plan gelukt: met 17-21 is de eerste set voor hen. Maar he, als je denkt dat dat het gewoon is, dan heb je het mis: Luuk en Inge spelen graag driesetters en geven zich echt niet zomaar gewonnen. Na een kleine peptalk van Jaspreet volgt er 21-16 in de tweede set en hebben ze een manier gevonden om de kansen weer gelijk te trekken. Ze hebben de spirit weer te pakken en wisselen met 11-7 van speelhelft. Het is van de zijlijn te zien: ze geloven weer in hun spel. Punt voor punt wordt gemaakt en zo lopen ze verder uit naar 21-15. Hoppa, ook deze mix is binnen!

6-2: een verdubbeling van punten, dat heet revanche nemen!

Dank weer voor alle aanmoediging vanaf de zijlijn. Altijd leuk om te spelen met de aanwezigheid van onze trouwe supporters! Op naar een welverdiend drankje en hapje in de kantine. En dan is het tijd voor een kerststop. Even geen badminton en dat is voor sommigen ook best even wennen. Daarom wachten we ook niet tot onze volgende competitiewedstrijd, maar staan we in ieder geval 7 januari 2024 weer samen op de baan bij het Nieuwjaarstoernooi bij BC Flits. De week daarna op zaterdag 13 januari 2024 zijn we voor de volgende competitiewedstrijd weer in onze eigen hal te vinden. Tot dan!