Zaterdag 23 september, tegen de koploper..

25 september 2023

Tweede wedstrijd pas van het seizoen, dus misschien is koploper wat vroeg om te zeggen. Maar toch, het blijft een feit dat BC Go! er beter voorstaat dan wij en met een team dat normaal gesproken de beschikking heeft tot een ruime hoeveelheid invallers, is het even afwachten wat er vandaag gaat gebeuren. Nog een ander feitje: er spelen vandaag 2 senioren- en 5 jeugdteams thuis, dus het belooft een levendige boel te worden! Om 9:45 uur zijn wij al met onze warming-up begonnen en verwelkomen we onze tegenstander. Tijd voor actie!

Jaspreet en Jeffrey mogen vandaag weer starten met de herendubbel en nemen het op tegen Frederik en Jelle. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik heel weinig gezien heb van deze dubbel en heel veel wisten onze heren er niet over te vertellen. De filmpjes die ik na afloop zag, lieten erg aanvallend en spannend spel zien. Met deze heren en de uitslag, lijkt dat wel aannemelijk: met 21-16 en 21-18 is het eerste punt vandaag voor Ons Eerste.
   Vanja en Miranda spelen de damesdubbel vandaag tegen Judith en Kristborg. Ze beginnen met een mooie voorsprong (10-5), maar belanden dan in een dipje. BC Go maakt 6 punten op rij, waardoor ze ineens achter staan. Toch weet ons duo zich snel te herpakken en de eerste set met 21-17 te winnen. In de tweede set zitten simpelweg te veel foutjes van onze kant. Na 13-21 moet er dus een derde set gespeeld worden. De derde set is heel wisselvallig. Ze beginnen goed, zakken dan wat in, komen weer bij hun tegenstander, maar maken in de eindsprint toch net een paar foutjes te veel. Met 17-21 heeft BC Go haar eerste punt van vandaag binnen.

1-1 na de dubbels: dit kan alle kanten nog op!

Terwijl de damesdubbel nog gespeeld wordt, is Luuk inmiddels gestart met de eerste herenenkel. Fris en fruitig mag hij het opnemen tegen Frederik (die er al een dubbel op heeft zitten). Dit lijkt in Luuk zijn voordeel te zijn; hij gaat in ieder geval goed van start! Zijn 11-6 voorsprong weet hij in de tweede helft te vergroten naar 16-8. Lange rally’s, over het hele veld en zeker Luuk zijn drops maken het Frederik niet makkelijk. Stabiel spel, mooi om naar te kijken. Met 21-17 is de eerste set binnen. De tweede set gaat gelijk-op van start. Frederik weet een beetje uit te lopen (7-11), maar Luuk komt bij de 12 punten weer gelijk. Zijn tegenstander geeft niet op en loopt opnieuw uit. Nu kan hij zijn voorsprong wel behouden en pakt met 16-21 de tweede set. Derde set om het af te maken dus. Wat een wereld van verschil met vorige week Luuk! Hij staat scherp te spelen en blijft maar gaan. Bij een stand van 11-8 wisselen de heren van kant. We houden even onze adem in als Luuk zijn bespanning bij 14-13 stuk slaat, maar gelukkig laat hij zich niet afleiden door een ander racket. De voorsprong wordt steeds een puntje groter en dan staat er 21-17 op het scorebord. Tweede punt is veroverd.
   Ook Inge is inmiddels gestart en speelt tegen Judith in de eerste damesenkel. Hoe krijg ik dit op papier? Een top-start, anders kun je het niet verwoorden: met een 11-3 voorsprong lijkt dit toch nergens anders heen te kunnen dan naar een glansrijke overwinning? In de tweede helft weet Judith een paar punten meer mee te snoepen, maar ook de uitslag van de eerste set (21-11) geeft aan dat het onze dame zich duidelijk niet uit het veld laat slaan. De tweede set ziet er wat anders uit. De dames gaan wat meer aan elkaar gewaagd van start. Ze blijven zo’n 2 à 3 punten bij elkaar en Judith lijkt iets meer weerwoord te hebben op het spel van Inge. Na 9-11 gaat er toch iets van een knopje om en krijgt Inge het voor elkaar om er weer een stapje bij te doen. Zo staan hier niet alleen twee power-vrouwen tegenover elkaar, maar wordt het spel ook weer tactischer gespeeld. En wat doet ze dat toch goed: 7 punten op rij en de voorsprong is weer ruimschoots terug. Met 21-14 maakt onze eerste dame een einde aan deze enkel. En zo komt er weer een puntje bij!

Tijd voor Jeffrey om de baan op te gaan. Hij speelt de tweede herenenkel tegen Jelle. Onze heer speelt vooral een tactisch spel. Hij weet de shuttle goed te plaatsen, maar is af en toe nog een beetje lief. Dat weet Jelle goed te benutten en weet zijn 8-11 voorsprong uit te bouwen naar een 14-21 overwinning. Hmm, dit kan niet de bedoeling zijn. Tijd voor overleg: Jeffrey dit moet anders en dat kun jij! En met deze gouden tip begint hij aan de tweede set. Hij begint met toch wel een aardige achterstand (nou ja, niet zo aardig dus vanuit ons perspectief): 4-10. Maar nog voor de wissel heeft hij die al weer goed ingelopen (8-11). Bij de 12 punten staat het gelijk en daarna neemt onze heer de leiding over. En hoe! Je kunt gewoon zien dat hij lekker in zijn spel zit en zelf het initiatief pakt. Met 21-15 is de tweede set dan ook voor hem. Ook hier een derde set dus. Deze begint zoals de tweede geëindigd was: vol actie en initiatief naar een voorsprong van 11-3. Dan volgen een paar foutjes op rij, maar Jeffrey herstelt zich snel en stoomt door, in zeker spannend spel om naar te kijken, naar 21-16. Goed bezig Jeffrey, het 4e punt voor ZBC is behaald!

Vanja speelt de laatste enkel van vandaag, de tweede damesenkel, tegen Kristborg. Een beetje een moeizame start van deze enkel. Kristborg heeft heel veel moeite met haar eigen service, terwijl Vanja deze wel stabiel in het achterveld weet te brengen. Toch een beetje zoeken naar een flow, maar na een paar punten weet onze dame de set met stabiel rondspelen te winnen (21-16). De eerste helft van de tweede set wordt er anders gespeeld, maar met hetzelfde resultaat (11-7). Grote verschil is dat de service van beide dames nu extra concentratie vergen. Niet te veel wisselen met de service Vanja, blijf vertrouwen op wat goed gaat. En dat werpt zijn vruchten af: met 21-15 gaat ook de tweede set naar Ons Eerste en is de overwinning een feit.

5-1 na de enkels: er zit nog meer in. Toch?

De mixen, daar gaan we weer: Jaspreet en Miranda nemen het in de eerste gemengde dubbel op tegen Frederik en Marieke. Een spel dat in hoog tempo gespeeld wordt en zo gaat de eerste set overtuigend naar ons duo (21-12). Hoe anders ziet de tweede set er uit: ze beginnen met een 2-11 achterstand. Nee helaas, geen tikfoutje. Ondanks dat ze aan een terugkomrace zijn begonnen en tot slechts twee punten verschil komen, lopen Marieke en Frederik in het slot toch weer uit. Na 15-21 moet ook hier een derde set gespeeld worden. (Help me onthouden dat ik hier mee moet stoppen: dit is 4 uit 4!) Wederom beginnen Jaspreet en Miranda met een achterstand. Deze loopt op tot 5 punten (12-17), maar ze krijgen het met een goedlopende scherpe service weer voor elkaar in de lopen. Zijn ze op tijd? Kunnen ze de net niet-balletjes uit de eerste helft nog goedmaken? Het antwoord is nee. En echt op een heel nare manier eindigt Jaspreet deze mix. Bij zijn service raakt hij zijn vinger, waardoor de shuttle niet over het net komt. [...] Dit had echt een mooier einde verdiend! Met 18-21 is dit het tweede punt voor BC Go!

Brengen Luuk en Inge het er beter van af tegen Jelle en Kristborg? De tactiek is na vorige week drastisch aangepast en dat heeft effect. Ons duo komt op een voorsprong van 11-5 en gaat als een trein door naar 21-11. Het tempo ligt goed, de opbouw is goed. We hebben niks te zeggen, ga zo door! In de tweede set gaat het in punten gelijkwaardiger op; tot de 16 punten is het stuivertje wisselen. Ondanks dat ons koppel toch sturend overkomt. Dat bewijzen ze dan ook in het slot van deze set: met 21-17 hoeft er geen derde set meer gespeeld te worden en bezorgen zij ons het zesde punt van vandaag!

Eindstand 6-2: vier punten ingelopen op de nummer één en twee punten meer dan vorige week. Dat is toch wel een lekker gevoel! We hebben onze tijd optimaal benut. Het is 13:00 uur. De volleybal wil beginnen; tijd voor een douche, schone kleren en een drankje met wat zouts. Tijd om te proosten en te genieten van het weekend. Tot volgende week, in Hoogeveen.