ZBC GD – Heerde BC

19 mei 2023

Afgelopen vrijdag was voor ons (Guido, Michel en Willemiek) alweer de laatste wedstrijd in de dubbelcompetitie. Na 5 overwinningen was de uitgangspositie gunstig: de koppositie in de poule, met 3 punten voorsprong op de tegenstander van vanavond (Heerde), dat echter nog wel een wedstrijd tegoed heeft. Bij een 2-1 of 3-0 voor ZBC zou het kampioenschap binnen zijn, bij elke andere uitslag zou het afwachten zijn wat Heerde in hun laatste wedstrijd zou doen.

Er stond dus wel het een en ander op het spel vanavond, en die gedachte had zo zijn weerslag op het spel. De spanning was zo af en toe om te snijden, en daar goed mee omgaan is niet iets dat je tijdens een gemiddelde trainingsavond oppikt. Zodoende worstelden we ons door de wedstrijden, hierbij gelukkig gesteund door een geweldig publiek. 👍

Er werd vanavond weer eens begonnen met de herendubbel, en hier troffen Guido en Michel een koppel dat al jaren samen speelt in de 6e divisie. Daar tegenover stond dat onze heren tot nu toe nog ongeslagen zijn, en het affiche voor een spannende wedstrijd was een feit. De eerste game ging aanvankelijk gelijk op, maar eindigde in een foutenfestival bij de Heerder mannen. Nam dit iets van de spanning weg? Het leek er niet op, in de tweede game leken de rollen omgedraaid. Een van de tegenstanders wist zijn slagkracht steeds beter te benutten en was ook af en toe snel bij het net om kansjes om te zetten in kraters. Het initiatief leek weg, we zouden in de 3e game toch echt wel uit een ander vaatje moeten gaan tappen om nog kans op de winst te houden.

Dit is dan toch wel het moment om onze coach Oleg even in het zonnetje te zetten. Bij bijna élke wedstrijd dit seizoen was hij aanwezig. Tijdens de wedstrijden, tussen de games door, werden we keer op keer van kundig advies voorzien, en het is dan ook mede dankzij hem dat we...!

Maar nu loop ik stiekem toch iets op de zaken vooruit. Snel terug naar de wedstrijd!

Onze heren kregen, dankzij enkele nuttige tips, de boel in de 3e game weer aardig op de rit. De tegenstanders begonnen veel fouten te maken (sloeg ook bij hen de spanning toe?). Een verkregen voorsprong werd gaandeweg uitgebouwd, en al knokkend werd de 3e game binnengehaald. Het eerste punt was binnen! Gamestanden: 21-12, 16-21 en 21-15.

Na deze slijtageslag betrad Willemiek het veld, vastberaden om met Guido het tweede en beslissende punt binnen te halen. Aan de overkant van het veld een soortgelijke wisseltruc, en wie goed keek herkende de sterke dame die ons bij de heenwedstrijd ook al hoofdbrekens bezorgde. Dat gezegd hebbend: Guido en Willemiek startten de eerste game gelijk met sterk en stabiel spel, bleven telkens nét aan de goede kant van de score, en haalden gedecideerd de game binnen met 21-18. 1 game verwijderd van het kampioenschap! Blijkbaar had ook Heerde wel een goede coach, want de verandering van tactiek pakte in de tweede game in hun voordeel uit. De heer was wat meer aan het net te vinden, en zorgde zo voor veel gevaar. Met 16-21 ging de game naar Heerde, en zo werd het opnieuw een derde game waarin de beslissing moest vallen.

Wie nog niet aan het nagelbijten was, ging dat vanzelf doen, want qua spanning was dít toch wel het toppunt. Aan beide kanten veel onnodige fouten, en de score ging volkomen gelijk op, tot aan 19-19 toe. Een matchpoint voor Heerde werd vervolgens nog weggewerkt, maar helaas ging de game toch met 20-22 verloren. Een absolute thriller, waarin onze helden helaas nét tekort kwamen. Een 1-1 gelijkstand stond op het bord.

De derde en laatste wedstrijd, waarin alles tot een climax moest komen. Guido mocht bijkomen van zijn heldendaden, en Michel betrad het veld. Gelijk al een verrassing bij het begin van de wedstrijd: de tegenstanders speelden de mix als dubbel. Dit zorgde toch wel wat voor verwarring aan onze kant. Misschien wel mede hierdoor een slechte start (17-21). Opnieuw wat tips van onze gewaardeerde coach, en pas tóén werd alle schroom afgeworpen. De tweede game werd met 21-13 gepakt, zodat het aankwam op een allesbeslissende laatste game. En net als de spanning het hoogst zou moeten zijn, ging alles bijna vanzelf. Zonder dat het echt spannend werd stond het zomaar ineens 20-10. Twee matchpoints werden nog weggegeven, maar driemaal was scheepsrecht. Game, match and championship! Dit werd gelijk gevierd met iedereen die aanwezig was, en heel sportief werden we ook gelijk gefeliciteerd door de Heerdenaren, klasse!

Zo hebben we deze nieuwe competitie met succes afgesloten, maar bovenal hebben we veel plezier gehad. Dit nieuwe concept smaakt wel naar meer, zo heb je ook in het voorjaar nog wat competitieve wedstrijden - op de club hebben wij natuurlijk geen uitdaging... 🙃

Miranda verraste ons nog met een leuk bloemetje namens het bestuur. Hartelijk bedankt! En verder ook iedereen bedankt voor alle aanmoedigingen, zowel voor als tijdens de wedstrijd!